Публична лекция на Роберто Нарди в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:09 / 15.04.2015
1595
ОИ "Старинен Пловдив" има удоволствието да покани всички желаещи на публична лекция на д-р Роберто Нарди, директор на Центъра за археологическа консервация, Италия и настоящ президент на Международния комитет за консервация на мозайки (ICCM). 

Лекцията, на тема "Консервация на мозайката "Преображение Господне" в манастира "Св. Екатерина", Синай, Египет" ще се проведе на английски, с превод на български език на 21 април от 18.00 часа в Археологически комплекс Малка раннохристиянска базилика. 

Презентацията ще продължи приблизително 1 астрономически час, като след нея ще бъде отделено време (до 30-40 минути) за въпроси и дискусия.

Организатор на събитието е Фондация "Балканско наследство" в партньорсво с община Пловдив, общински институт "Старинен Пловдив", СНЦ "Български културни среди" и Винарна "Вила Терес".

Роберто Нарди завършва археология в Университета в Рим, след това - консервация на археологически материали в Централния Институт по Реставрация в Рим. 

През 1982 г. той основава Центъра за археологическа консервация - частна компания, която изпълнява обществени поръчки в сферата на консервацията на антични паметници и археологически обекти. 

Центърът е разположен в манастир северно от Рим, където се провеждат обучителни курсове. Нарди е ръководил над 50 проекта или обучителни курсове в 14 държави, включително и Арката на Септимий Север и храмът на Веспасиан в Римския форум, мозайката в манастира "Св. Екатерина" в Синай и стенописите в the Madrasa Amiriya в Йемен, за които през 2007 г. получава наградата Ага Хан за ислямска архитектура. 

Публикувал е над 80 специализирани статии. Роберто Нарди е президент на Международния комитет за реставрация на мозайки и Kress лектор в Американския институт по археология през 2010-2011 г.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Българската общност в Мадрид иска директни полети до Пловдив
Млада психоложка се завърна от САЩ, за да възроди емблематично мя...
Сигнал: Разбит път заради поредния строеж в Пловдив
Десетки излязоха на протест на Главната на Пловдив, искат затвор ...
Сигнал: Препятствие пред мол "Пловдив"!
Стотици хора навсякъде по центъра на Пловдив, опашки се извиха на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).