Проведе се заседание на Регионалния съвет за развитие на ЮЦР

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:41 / 20.03.2015
1783
Областният управител на област Пловдив Розалин Петков участва в заседанието на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район, което се проведе на 19 март 2015 г. в Областна администрация град Кърджали, под председателството на Илия Илиев - Областен управител на област Кърджали. 

На него присъстваха: Иван Аспарухов - заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, Валери Борисов - заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Ирена Георгиева - заместник-министър на туризма, представители на министерства, областните управители от областите от ЮЦР, кметове и представители на общините от района, представители на синдикални и браншови организации, НПО и представители на академичните среди от област Кърджали. 

В началото на заседанието, Областният управител на Кърджали представи актуална информация за състоянието на значими за областта проекти, сред които: 

"Регионален център за управление на отпадъците в Кърджали", финансиран по Програма ИСПА и държавен бюджет; "Интегриран воден проект за Кърджали: Изграждане на ПСОВ и довеждащ колектор, разширение и реконструкция на водоснабдителната и канализационна мрежа", предложен за финансиране по Оперативна програма "Околна среда" 2007-2013 г.; Обходен път на Кърджали. 

Една от основните теми на дискусиите бе превенцията и оказването на съдействие във връзка със свлачищните процеси и овладяване на последиците от тях. Представители на областните администрации Кърджали, Смолян и Хасково докладваха по проблемите и развитието на планинските и граничните територии. Бяха представени стратегически проекти в сферата на транспорта, околната среда, туризма, ГКПП и др.

Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева представи концепция за туристическо райониране на България. Тя се спря върху някои основни моменти, касаещи областите от Южен централен район, както и върху възможностите за финансиране на дейности, свързани с развитието на туризма.

Съгласно разпоредбите на Закона за туризма, схемата на туристическо райониране покрива цялата територия на страната, а общините са най-малкият териториален модул, използван за очертаване границите на районите. Обособени са 9 туристически района, които са достатъчно големи, за да бъдат ясно разпознаваеми на туристическата карта и достатъчно малки, за да бъдат управлявани ефективно. 

На тази база са предложени следните центрове на съответните туристически райони:

- район Дунав - Русе
- район Стара планина - Велико Търново
- район Розова долина - Казанлък
- район Тракия - Пловдив
- район Родопи - Смолян
- район Рила-Пирин - Благоевград
- район София - София
- район Варна (Северно черноморие) - Варна
- район Бургас (Южно черноморие) - Бургас

За всеки туристически район се предлага основна и разширена специализация. Основната специализация е комбинация от два вида туризъм, които в съчетание определят уникалността на районите. Разширената специализация включва освен основните и до 4 допълващи вида туризъм. 

Предложено е примерно ранжиране на видовете туризъм, според тяхната значимост за съответния район Представеното експертно виждане е обект на дискусия, но същевременно може да бъде отправна точка при бъдещото разработване на маркетингови и брандинг стратегии за туристическите райони.

В края на заседанието, представители на управляващите органи на ОП "Околна среда" и Програмата за развитие на селските райони запознаха присъстващите с възможностите за финансиране на мерки за предотвратяване на бедствия и превенция на риска, по програмите за периода 2014-2020 г.

Във връзка с промени в законодателството за регионално развитие беше предоставена възможност на заинтересованите страни в рамките на две седмици да бъдат направени предложения за промени и допълнения в ЗРР и ППЗРР.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
От днес за две седмици затварят възлово кръстовище в "Южен"
Българската общност в Мадрид иска директни полети до Пловдив
Млада психоложка се завърна от САЩ, за да възроди емблематично мя...
Сигнал: Разбит път заради поредния строеж в Пловдив
Десетки излязоха на протест на Главната на Пловдив, искат затвор ...
Сигнал: Препятствие пред мол "Пловдив"!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).