Протести в Пловдив за опазването на Черноморието и Национален парк Пирин

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:35 / 14.02.2013
1062
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" свиква протестно шествие в София днес за опазването на Черноморието и Национален парк Пирин.

Днес граждани организират протестни шествия и в други градове:

В Пловдив - от 18 ч., от площад "Съединение" до пл. "Ст. Стамболов" (общината)

В Бургас се събират от 18 ч. площад "Тройката", а крайна точка на шествието е културен център "Морско казино"

В Русе - от 18.30 ч. пред Халите, начало на шествието - 19 ч., крайна точка - паметника на Свободата

В Трявна - от 18 ч., на Часовника.

"На 14 февруари, в деня на виното и любовта, отново излизаме, но не за да празнуваме, а за да защитим Пирин, Иракли и цялото останало Черноморие, незасегнато все още от бетона! Нека всеки постави хартиено сърце на ревера, за да покажем, че няма да спрем да обичаме природата", се казва в поканата, разпространена през социалните мрежи в интернет.

Природозащитниците настояват да бъде разгледано вече внесеното в парламента и правителството предложение с шест стъпки, с които да се гарантира дългосрочното опазване на Черноморското крайбрежие и останалите диви плажове, дюни, влажни зони и крайморски степи: Дуранкулашко езеро-Св.Ана, Крапец, Шабленски езера, степите между н.Шабла и гр.Каварна, Камчийски пясъци-Шкорпиловци, Карадере, Иракли-н.Емона, Поморийско езеро, Мандра-Пода, Вая, Атанасовско езеро, Дюни-Алепу, Аркутино, Маслен нос (брегът и плажовете между "Перла" и резерват "Ропотамо"), Дяволското блато, р.Караагач-Корал

Междувременно стана ясно, че експертен съвет към екоминистерството ще разгледа предложение на кмета на община Банско, което ще позволи застрояване на 65% от цялата територия на Национален парк Пирин. Екоминистърът Нона Караджова преди две години призна, че площта на ски зона Банско е с две трети по-голяма от разрешеното по концесия. Вместо да се потърси отговорност за нарушенията, на концесионера се дава възможност да изгражда хотели, нови писти и лифтове в сърцето на Пирин, сред вековните гори, заради които планината е обявена за национален парк. Вече започна събирането на подписи на хартия и в интернет в защита на Пирин.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).