Проект помага на родните лични асистенти в Германия и Австрия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:34 / 16.09.2014
1283
Утре от 11.00 часа в Регионален пресклуб БТА - Пловдив, площад "Централен" 1, на пресконференция ще бъдат представени иновативни образователни и информационни материали, създадени в рамките на европейски проект БИД в помощ на упражняващите професията "Личен асистент" на територията на Германия и Австрия. 

Целта на проекта е да създаде полезни материали за самообучение по немски език, както и да предостави подробна и изчерпателна информация, свързана с работата и живота на личните асистенти в Австрия и Германия.

Търсенето на помощници за възрастни хора в Австрия и Германия нараства с постоянни темпове в последните години. Все по-често тези нужди се покриват от така наречените лични асистенти, от които около 90 процента идват от Източна и Централна Европа. 

Българските лични асистенти са на 4-то място по численост като упражняващи професията "Личен асистент" в Австрия. Повечето лични асистенти имат основни познания по немски език, но не и достатъчно езикови познания за тази професия и нейната терминология, както и за нуждите на ежедневната комуникация с възрастния човек и с неговото семейство.

Преодоляването на тези затруднения е основната цел на европейския проект "БИД - Квалифициране на лични асистенти на възрастни хора на немски език".

По време на пресконференцията партньорите по проекта (институции от осем държави: Австрия, Германия, България, Полша, Румъния, Словакия, Чехия и Унгария) ще представят материалите, създадени в рамките на проект БИД и ще отговорят на всички въпроси, свързани със спецификите на трудовия пазар за лични асистенти и болногледачи от Централна и Източна Европа.

Ден по късно - на 18 септември, от 14.00 часа на специална заключителна конференция в арт галерия "Филипополис" на ул. Съборна 29 проект БИД ще бъде презентиран и пред гости от България и чужбина, които заявиха интерес да се запознаят отблизо със самоучителите по немски език за лични асистенти. 

В заключителната конференция ще вземат участие зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов и представители на посолството на Федерална република Германия в София и на австрийско посолство в София.

Проектът се финансира от Европейската комисия по Програма "Учене през целия живот" и от австрийското Федерално министерство на образованието, изкуството и културата.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).