Преподаватели от МУ Пловдив номинирани за Изобретател на годината

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:05 / 22.01.2015
2354
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Преподавателите от Медицинския университет в Пловдив професор д-р Мариана Мурджева и доцент д-р Мариан Драганов са номинирани за Изобретател на годината. 

Те са направили откритие в категория "Химия и Биотехнологии" за безсерумна клетъчна линия , която може да се използва за диагностика на вируси и бактерии. 

Наградите на патентното ведомство ще бъдат връчени в четвъртък вечер от 19 часа в Централния военен клуб в София. 

Патентът на двамата изобретатели е "Щам постоянна клетъчна линия за диагностични цели". Той е изобретение конкретно за диагностиката на хламидийните полово предавани заболявания, с което се намалява стойността на използваните реактиви. 

Култивирането на този микроорганизъм извън живите организми е възможно само в клетъчни култури от клетки на бозайници. Те изискват специфични среди, обогатени с фетален телешки серум, който е много променлив компонент и с висока цена. 

"Ние сме разработили безсерумна клетъчна тест-система на основата на клетки, в която развитието на хламидията от проби на пациенти се извършва без добавяне на скъпоструващия серум", обясняват откривателите. 

В категория "Химия и биотехнологии" за номинациите се състезаваха 11 патента, издадени през 2014 година; номинирани са 3, като един от тях е този на проф. Мурджева и доц. Драганов. 

Само един от номинираните ще бъде избран за Изобретател на годината и вписан в Златната книга на българските изобретатели и откриватели.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Клиент: Преведох пари към собствената си сметка, а банката ми удъ...
Щурo и незабравимо събитие предстои край Пловдив
Обявиха ареста на Георги Георгиев за незаконен
Започнаха изкопни дейности в зелената площ пред "Пълмед", кметств...
Кметът на "Западен" потвърди за ново кръгово и нов светофар на "П...
Под засилена охрана в Пловдив пристигнаха 1 180 500 хартиени бюле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).