Представят книгата "Предисторически Пловдив"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:22 / 03.02.2015
2147
Премиера на книгата "Предисторически Пловдив" - опит за историко-историографско изследване от Божидар Чапъров и Валентина Чапърова, ще се състои на 5 февруари 17.30 часа - в конферентната зала на библиотека "Иван Вазов".

Книга е пръв опит за критичен анализ на публикуваните резултати, постигнати от специалисти в продължение на повече от 120 години. Основната цел е изследванията, да се покажат документално, не преразказани и възможно по-малко обяснени от нас. Качествата на читателя-историк или археолог са определящи за разбирането на истинската археология - праисторията.Той сам може да оцени развитието на проучванията, методологията и практиките на изследванията - често функция от политическия живот и епохите

Книгата се подготвя най-напред за специалисти и после за всички, навлезли в някаква степен в анализа на историографската материя за разглежданите периоди, както и за онези, които желаят да усетят духовете на дедите ни и величието на Пловдив.

"Да се опитам да напиша предисторията на нашия град е предизвикателство, с което не се наемам - такива писания и анализи следва да са колективно дело"- казва Божидар Чапъров.

Божидар Чапъров, български археолог и специалист по историческа география, наследствен пловдивчанин.

От 1966 г. работи в исторически музей Асеновград, а от 1970 г.- в археологическия музей Пловдив, от 1982 година - секретар координатор по Национална програма "Родопи" Смолян, от 1986 - координатор по Национална програма "Странджа - Сакара" за община Ивайловград, от - 1980 - преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" по "Проблеми на колектива", "Реторика" "Теория на общуването". 

Подготвена дисертация на тема: "Пътища в Маричината низина и Родопите през I хил. пр.н.е." с научен ръководител - проф. Ал.Фол.

По-значителни открития и проучвания, свързани с културата на траките са: светилището на Сабазий - Дионис, пещера утроба на Великата богиня- майка, с каменния календар и скални некрополи в землището на с. Буково (Пилашево), тракийски куполни и скални гробници в Марково, Брестовица, Бойково, Лъки, Горно поле, Маджарово.

Ежегодни археологически проучвания и експедиции, отчетени към БАН, представени доклади и съобщения на конференции в България и чужбина, снимани
няколко филма с тази тематика.

Основател и ръководител от 1971г. на археологически кръжок "Борис Дякович", с чиято помощ е документирал над 1200 скални ниши, околко 60 шарапани, жертвеници, светилища, надписи, релефи и много селища, крепости, некрополи и др. От 2014 г е председател на Асоциация на българските екскурзоводи и археолози "Борис Дякович".


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
От ЕВН са изпратили заявление за нови цени на парното в Пловдив
"Мис България - Пловдив" 2024 е свикнала с нощните смени, работи ...
Руснака е в тежко състояние, опериран е по спешност в Пловдив
Майката на оцелялата от катастрофата на "Руски": Стана чудo!
Обилни валежи в Пловдив за сряда
Костадинов: За Пловдив нашата цел са 3 мандата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).