Посланикът на Кралство Испания откри изложба в Пловдив

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
17:43 / 17.03.2022
1227
В Регионалния природонаучен музей – Пловдив бе открита фотоизложбата "България и Испания – 30 години съседи и приятели в Антарктида“, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Тя е посветена на 110-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Испания и 30-годишнината от съвместното изследване на Антарктика. Директорът на БАИ, проф. дн Христо Пимпирев, който е работил на базата в Антарктида, каза, че всяка една фотография от тази изложба е излязла от неговото сърце, той е преживял всеки един миг от тези фотографии. Снимки те са на негови колеги и показват 30-годишният път на сътрудничеството с испанския екип.

“Строим нова научна лаборатория. Вече имаме една хубава база, с която българите може да се гордеят и с удоволствие приемаме учени от цял свят", каза още проф. Пимпирев.

“Изложбата се организира от Центъра за полярни изследвания и Българския антарктически институт (БАИ), посолството на Кралство Испания в Република България и Регионалния природонаучен музей – Пловдив. Затова за откриването беше дошъл и посланикът на Кралство Испания у нас Н. Пр. Алехандро Поланко. Той пък съобщи, че с него е и командира на испанската военна мисия у нас, която е тук с четири самолета.

“Работата, която се извършва на Антарктида, е важна, за да се запознаваме с особеностите на планетата. За нас е важно да опазим природата на Антарктида", каза посланикът. Той поздрави България и работата на проф. Пимпирев за добрана работа и научно изследване и им благодари.

Изложбата ще е в Пловдив до 10 април, а след това заминава за Варна.

Проф. Пимпирев обави още, че след 30 години и български кораб ще се присъедини към армадата на Антарктида. Там ще има два кораба – испански и български.

Гледайте още във видеото!


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).