Пловдивски кокони дефилират и танцуват в Етнографския музей

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:25 / 25.11.2013
1907
Дефиле под надслов "Пловдивската кокона - модна икона" ще събере ценителите на дамски аксесоари от Възраждането до 21 век на 27 ноември, сряда, от 17.30 часа в Етнографския музей. Музеят партнира на Читалище "Възраждане" в реализацията на проекта "Пловдивска кокона 2019", подкрепящ кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата 2019. 

Дефилирайки с уникални рокли, костюми, пелерини - експонати на музея, 6 момичета от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства ще се превъплътят в изкусителни пловдивски кокони от Възраждането. Те ще представят колекция от шапки, шалове, ръкавици, чантички, ветрила, чадъри и други модни аксесоари, внос от Западна Европа от края на ХІХ и началото на ХХ век. 

Във втората част на дефилето младите манекенки ще играят себе си, предрешени като днешни кокони с модерни реплики на аксесоари, сътворени чрез позабравеното древно приложно изкуство - плъстене. Те са с марката на майстор Пенка Ставрева и Ателие "Кокона 2019" , функционирало в рамките на същия проект.

Между двете части на дефилето пловдивските кокони ще се завъртят във вихъра на едноименния танц на Ансамбъл "Тракия".

Изложбата на 2 декември, понеделник, от 17 часа в Читалище "Възраждане" ще постави естетска точка на проекта "Пловдивска кокона 2019". 30-те дами, участвали в Ателие "Кокона 2019", ще подредят "нарисуваните" и "моделираните" - чрез мокро и сухо плъстене - свои творби, показани и в дефилето: брошки, гердани, чантички, шалове, пана, сувенири.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Удар между коли затапи Околовръстното на Пловдив, има полиция
На празник като на празник, район "Южен" се отчете
Пловдивчани гневни на новите порти на Източната порта: Като в зат...
В Пловдив жена получи бяла роза - някои разчетоха това като злове...
Пловдивчанка за Централна поща: Огромното й постмодерно туловище ...
Община Пловдив дава близо 2 млн. лв. за контрольори за лечебните ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).