Пловдивската кокона става метафора на "Пловдив 2019"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:31 / 17.09.2013
2617
Утре, 18 септември, в 17 часа читалище "Възраждане" прави първата стъпка от новия си проект "Пловдивска кокона 2019". Започва безплатното обучение в уникалното старо приложно изкуство - плъстенето - в обособеното за целта ателие "Кокона". Основната суровина на тази позабравена техника е вълната, която се обработва с вода, без сложни машини, обяснява Пепа Ставрева, която ще предава майсторлъка си на пловдивските кокони. С цветни парчета вълна може да се рисува, чрез моделиране да се изработват пана за дома, аксесоари за облеклото - шапки, шалове, пелерини, бижута, описва възможностите на плъстенето Пепа. 

Според нея пловдивските кокони, кандидатки за обучение, трябва да са сръчни дами, с въображение и усет към красивото. Когато усвоят този занаят, те биха могли да го превърнат в свое хоби, професионално занимание или личен бизнес, смятат инициаторите на проекта. Той ще се разгърне през следващите три месеца и е в подкрепа на каузата "Пловдив - кандидат за европейска столица на културата 2019". Работилницата за плъстене ще продължи да действа и след това, като една от многото креативни клубни дейности на читалище "Възраждане". 

"Пловдивска кокона 2019" включва още модно дефиле в Етнографския музей с демонстрация на аксесоарите към облеклото на пловдивската кокона от Възраждането, успоредно с модерните аксесоари, изработени от новосъздаденото ателие "Кокона 2019" на принципа на плъстенето. 

Такива аксесоари пловдивските кокони ще подарят на дамите от Еврокомисията по културата в Брюксел. Специална изложба ще покаже сътвореното в ателие "Кокона 2019", а ансамбъл "Тракия" ще допълни картината с танца си "Пловдивска кокона" - разкрива общия замисъл на проекта Маги Боева, секретар на читалище "Възраждане".

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Обяснение в любов в Пловдив: Честит рожден ден, Цветана!
Ваня Григорова, лидер на Коалиция "Солидарна България", се срещна...
Блъснаха моторист на бул. "Свобода"
Популярен българин се появи на изненадващо място в Пловдив
Реставраторът на Източната порта на Филипопол: След 45 години - ц...
Сигнал: Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупос...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).