Пловдивчанин от ЦЕРН идва да търси студенти за стаж в Швейцария

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:00 / 05.03.2015
1430
Бивши и настоящи студенти от
ТУ - София, филиал Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Инженер Мирослав Атанасов е пловдивчанин и работи в ЦЕРН. Всъщност пловдивските инженери от филиала на Техническия Университет в Пловдив, работещи в най-голямото съоръжение за ускоряване на частици в света, са двама. Но точно инж. Атанасов е в групата "Специални магнити" по проекта МедАустрон.

МедАустрон е център за адронна терапия, който е в процес на изграждане във Винер Нойщат, Австрия. Той е базиран на синхротрон за ускоряване на протони и въглеродни йони за третиране на ракови образувания.

Електромагнитите, които оптимизира Мирослав, са инсталирани в екстракционната линия на ускорителя през юни 2014 г. и въведени в експлоатация през октомври 2014 г. Инженер Атанасов ще разкрие подробности за работата си в ЦЕРН пред студенти и преподаватели в Аулата на ТУ - филиал Пловдив днес от 15,30 часа. Той обаче е в Пловдив и с още една важна мисия: да представи стажантските програми в ЦЕРН и покани студентите за участие в тях.

Учителите за ученика:

Доцент доктор Васил Спасов работи с Мирослав Атанасов от 3 курс в ТУ - филиал Пловдив и го обучава общо 4 години. Ето какво казва доцент Спасов за своя успял студент:

" В Пловдивския филиал на ТУ той получи много добра академична подготовка. Съвместната ни работа беше в областта на численото моделиране и оптимизация на електрическите машини със съвременния метод на крайните елементи. Това беше и темата на първата му дипломна работа за бакалавърската степен. В своите разработки Мирослав Атанасов ползваше английски и френски език, които му даваха достъп до най-съвременната информация в нашата област. На магистърската му дипломна защита в пловдивския ВУЗ през юни 2014 година дойдоха много студенти от различни специалности, за да видят именития си колега. И да го попитат има ли начин да кандидатстват за стаж и работа в ЦЕРН. Магистърската дипломна работа на Мирослав е преведена на английски език и ще бъде публикувана в официалния сайт на ЦЕРН. Съвместната ни работа, която продължава и сега, затвърди впечатленията ми от Мирослав като много способен и обещаващ млад учен".

Доцент доктор Галидия Петрова - декан на факултет "Електроника и автоматика":

"Смятам, че имаме подготвени студенти, които могат да направят стаж в ЦЕРН. Въпросът е, че не всички са достатъчно активни, за да могат да се реализират с тези стажантски програми. Искаме с примера на Мирослав Атанасов да мотивираме и окуражим другите наши студенти да търсят върхови професионални изяви. Имаме идея да направим поредица от срещи с успешно професионално реализирани наши възпитаници. Отговорите на инженерните въпроси, които се задават в ЦЕРН, започват от студентската скамейка на филиала на Техническия Университет в Пловдив".

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Неприятно преживяване за десетки пътници, решили да пътуват с бър...
Аварии оставиха хиляди в Пловдив и областта без вода в почивния д...
Триумфален успех на ученици от Пловдив в Рим
Предстои реорганизация на градския транспорт в Пловдив. Ще бъдат ...
Желана от цялата държава милиардна инвестиция идва в Пловдив
Удължават булевард в Пловдив с 24 милиона лева


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).