Пловдивчанин майстори играчки за олигарси

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
13:37 / 08.07.2012
4715
Конструктор от Пловдив майстори уникални макети на сгради, от които се интересуват руски олигарси и наши бизнесмени. Веселин Пантев (41 г.) доскоро бил част от екипа на фирма за лазерни технологии, но решил сам да започне да изработва минимакети бижута. Той е конструктор на проекта за 200-килограмовото великденско яйце, което президентът Росен Плевнелиев подари на папа Бенедикт XVI при посещението си във Ватикана за 24 май.

За своите творби смята, че създаването им е по-скоро изкуство, с което човек показва себе си и света наоколо, а не серийно производство. "Трудно се пробива сам в България, но тук е семейството ми и съм решен да остана.

Знам, че ако отида примерно в Русия, по-лесно ще намеря пазар и ниша. Искам да бъда различен, да не се занимавам с дребни неща. Моето изкуство е авангардно, мащабно. Смесвам креативност, високи технологии и дизайнерски решения. Ценителите на прецизното го разбират",обяснява Веселин.

Пантев е международен майстор по шах и това го учи на търпение. Кураж му дава един от големите български спортисти - Йордан Йовчев, роднина на съпругата му. "Съветва ме и ми е помагал през годините", казва Веселин. Пантев наскоро изложи в Руския културно-информационен център на ул. "Шипка" в София първия си самостоятелен проект - метален макет на главната кула на Кремъл в Москва - Спаская башня. Сега творбата може да се види в пловдивската галерия "Ромфея".

Макетът е сътворен от хиляди детайли от хромникелова стомана, прецизно изрязани с лазер, кулите са високи до 1,40 м, всичко тежи 80 кг. Основата е 80 на 65 см.

"В Москва съм бил отдавна, но Кремъл ме впечатли за цял живот. Макета изготвих за половин година на тавана и в хола. Технологията на изработка е прецизна, детайлите сглобявам механично, затова не се разпадат. Предизвикателство е да пресъздам по съвременен начин Спаската кула. Та там е историята - построена е през 1491 г. от италианския архитект Пиетро Антонио Солари", разказва Веселин.

Пантев обяснява, че всички детайли - подът, който е като паважа на Червения площад, двете врати, стените, орнаментите от фасадата, часовниците и колоните са като истински. "Четирите часовника работят и се озвучават от звъна на камбаните. Копието е абсолютно реалистично", казва майсторът.

Хобито му е станало професия. Повече от 15 г. работил в пловдивска фирма като конструктор, завършил е електроника в Техническия университет. Първоначално рязали от неръждавейка реклами, запалки, букви, надписи. Металната огърлица на първия архонт Слави Бинев например е направена в Пловдив.

"Когато започнахме, бяхме без аналог в страната. Появи се конкуренция и взехме да мислим как да я преборим", обяснява Веселин. Така се свързали с руски бизнесмени, които започнали да си поръчват макети на техни сгради, символи и исторически забележителности. Един от тях - на Кремъл, изработен в Пловдив, е подарен от президента Путин на реставратора на двореца.

Руските олигарси също се интересували от скъпите "играчки", които обичали да подаряват за спомен. Пантев е конструкторът на макета на храма "Христос Спасител" в Москва, на две църкви в Санкт Петербург. "Правил съм 15-сантиметров макет на бизнес център в Астана, столицата на Казахстан, от 14-каратово злато, както и копие на вила на един от изкуствените острови в Дубай", допълва той.

Що се отнася до яйцето за папата, то е направено от няколко ювелири във фирмата в Пловдив, в която работил. Произведението му, обсипано с кристални камъни в цветовете на дъгата, е наредено в залата за най-причудливи подаръци на папата. То е във формата на ромб с вплетен кръст, сърце и детелина. По диагоналите на скулптурата са пръснати 2000 рубиненочервени кристали.

"Изработвахме го доста време. То бе готово преди година, високо е около 2,30 м, защото под него има поставка. Правихме бижуто в ателието на фирмата, колегите помагаха, но когато получих нов проект за макет на хотел в Украйна, им дадох чертежите и компютърните файлове, за да го завършат. Конструкцията е от отделни части, облепени с букви, вътре е кухо. Идеята за изработката е на хора от фирмата, но конструктивните решения са мои", разяснява Пантев. Подобно яйце, но доста по-малко като размери, подарил на папата и предишният ни президент Георги Първанов.

Пантев решил да тръгне по собствен път в изработката на скъпите подаръци, защото смята, че творецът трябва да бъде преди всичко свободен. Изработил е чрез лазерна технология чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир, както и цветен метален герб на България.

"Технологиите напредват, неръждавейката може да стане цветна като дъга - златна, червеникава и бронзова, обяснява. И допълва. - Правя изкуство, но по-скоро съм конструктор. Човек, както си представя себе си, така изглежда." Следващата му мечта е да изработи макет на храма "Св. Александър Невски". И естествено да намери още последователи и хора, които да ценят новото изкуство.

Източник: в "Труд"


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Българската общност в Мадрид иска директни полети до Пловдив
Млада психоложка се завърна от САЩ, за да възроди емблематично мя...
Сигнал: Разбит път заради поредния строеж в Пловдив
Десетки излязоха на протест на Главната на Пловдив, искат затвор ...
Сигнал: Препятствие пред мол "Пловдив"!
Стотици хора навсякъде по центъра на Пловдив, опашки се извиха на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).