Пловдивчани похарчихме по 278 лева за подаръци по Коледа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
13:36 / 26.12.2012
2897
Ден след Koледа сeмейното счетоводство показва, че тази година подаръците са стрували повече, в сравнение с 2011-та. Традиционно скептичният българин обаче все по-често прибягва до онлайн пазаруването и плащането с карта в магазините. Васил Детелинов и операторът Георги Първанов провериха какво е останало в портфейлите след празника.

Българите са похарчили с 50 лева повече за подаръци в сравнение с миналата Коледа. Това сочи проучване на компания за безкасово разплащане. Всеки е дал средно по 250 лева. Проучването, направено сред хора, които ползват кредитни и дебитни карти, показва че българинът все повече пазарува онлайн.

"Българинът се чувства все по-защитен пазарувайки онлайн, използвайки създадените средства за защита, така че все повече и повече се обръщаме към този начин на пазаруване, спестявайки си време и стоките в онлайн магазините са по -евтини от тези в реалните.", обяснява Красимира Райчева - мениджър на европейската платежна система за България.

Всеки трети предпочита да купува по интернет дрехи. Следват ги играчките, козметиката и книгите. Първо подаръци се купуват за децата, а след това и за най-близките, сочат данните от проучването. И ако мъжете дават средно по 280 лева за подаръци, то жените са по-скромни и отпускат бюджет около 222 лева. Разликата в пола обаче с годините се топи.

"Тази година обаче жените ги настигат с един лев разлика , но всъщност жените вече поемат в свои ръце и се изравнява покупателната способност между мъжете и жените", обобщава Райчева.

Оказва се, че жителите на черноморските градове и тази година са най-щедри към своите близки на Коледа. Бургазлии изпреварват всички със средна сума от 307 лв. които отделиха за подаръци. След тях се нареждат варненци с 289 лв. и пловдивчани с 278 лв. Столичани са едва на четвърто място с 238 лева.

Расте и сумата, отчетена през ПОС терминали. Прогнозите за новогодишните празници са за все повече електронно платени покупки.


Виж коментарите (7)
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).