Пловдив отново доказа уникалността си!

Автор: Цвети Тончева
Коментари (1)
11:57 / 18.08.2021
6943
В Пловдив раздадоха ястието на изобилието “ашуре", предаде репортер на Plovdiv24.bg. Според традицията в днешни дни мюсюлманите в България варят ашуре и го раздават на съседите си независимо дали са християни, или мюсюлмани. Това е един общ празник за всичките религии.

"Денят Ашуре“ 2021 г. се осъществява с подкрепата на община Пловдив като част от Културния календар на града, в частта за подкрепа на празниците на етническите общности в Пловдив.

На официалната церемония присъстваха представители както на мюсюлманската общност, така и на еврейската и италианската общност в Пловдив. Празника уважи областният управител на Пловдив Ангел Стоев, генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, районният мюфтия, дервиш Васко Тосев и представители на общината, неправителствени организации и граждани.

"Самият празник е израз на заедността и обединяването на хората около една цел, за да предаде някакъв вкус на живота", изтъкнаха в приветствията си гостите. "Така, както различните продукти са обединени в ашурето, така всички хора трябва да се обединят в доброто, за да се разпространи то в целия свят", посочиха те.

Отново бе отбелязано, че Пловдив е най-толерантният град в Европа, където безпроблемно съжителстват хора от всички етноси.

Областният управител Ангел Стоев също каза, че е нямал колебания да уважи този празник, защото това е празник, свързан с разбирателството между етносите и религиите у нас.

"Посланието на празника е свързано с толерантност и милосърдие и добротворство. Свидетели сме как този град се развива като средище, където мирно съжителстват религии и ще работя това да го бъде и в бъдеще", каза Стоев.

След приветствията дервиш Васко Тосев изпълни ритуал за празника. Този ритуал се прави, за да отиде енергията, която се спуска за хората, посочи дервишът.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).