Пловдив отбеляза тържествено Освобождението на България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
13:00 / 03.03.2022
5500
Днес България чества своя национален празник – 3 март и 144 години от Освобождението от турско робство, предава репортер на Plovdiv24.bg. Програмата в Пловдив започна в с молебен за мир в катедралния храм "Света Богородица", отслужен от Н.В.Пр. пловдивския митрополит Николай в 11.00 часа. Военният ритуал пред паметника на цар Александър II на Бунарджика започна в 12.00 ч. Панихидата за загиналите за свободата на България герои на паметника на опълченците на Централни гробища е в 13.30 ч. 

Официалното слово бе произнесено от проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак, ректор на АМТИИ "Проф.Асен Диамандиев“ Пловдив, водещ бе Христо Христов. Ето какво каза тя:

"Уважаеми г-н кмет на град Пловдив,

Ваше Високопреосвещенство,

Уважаеми г-жи и г-да народни представители,

Уважаеми г-н Областен управител,

г-н Председател на Общински съвет - Пловдив,

Уважаеми г-н Генерал-майор,

Госпожи и господа почетни консули,

Уважаеми г-жи и г-да Кметове на райони,

Общински съветници,

Скъпи съграждани и гости.

Трети март!

Дата символ на свободата ни, дата празнувана, дата свидетел на много възвишени речи, речи-философски, речи-исторически, речи на възхвала и благодарност.

Думи на благодарност трябва да има винаги! Трябва да ги има и днес, защото свободата на Родината ни в онзи момент е извоювана с героизма на априлци, на несломимия дух на българските опълченци и със смъртта на хилядите руси, румънци, сърби, черногорци, поляци, украинци, финландци, които с кръвта си спечелиха свободата ни!

Скъпи съграждани, 

Когато ми бе оказана честта да произнеса тържественото слово в този ден, не осъзнавах колко силно е желанието ми днес да бъде чут един друг глас, гласът на хората на духа, хората, които будят заспалото съзнание и отпращат взора напред! Свобода и дух за мен са думи със знак за равенство.

Свободата е универсална ценност, право, но и задължение. Тя е способността на съзнанието да мисли и действа във връзка с по-висши закони. Свободата не се постига веднъж завинаги и изисква от всички нас да я ценим и пазим постоянно. Дълбоко скритата вътрешна сила на човек, наречена дух, ни дава храброст и твърдост да я отстояваме.

Човешкият дух е и нравствена свобода, а силата му е несломима! Несломима и със свободен дух е моята България. Истинската революция започва първо в душите на българите със събуждащите думи на Паисий, с Рибния буквар, с мъжеството на Раковски и Каравелов, с огнените Ботеви стихове и великото дело на Апостола, величавата саможертва на Априлското въстание и Руско-Турската война!

След тази борба започва завръщането на българите към модерния европейски свят и живота на една нова държава, която бързо се вписва в ценностите на Европа, към които отдавна вече е принадлежала. Хиляда години преди Освобождението си тя вече е дала на Стария континент Златния век на своята култура, Климент Охридски, Йоан Екзарх, Константин Преславски и Йоан Кукузел. Тук се създава и писмеността, която крепи славянството и православието и на която и днес четат и пишат повече от 300 мил. души по света!

Днес честваме 144 години свобода! Сега повече от всякога времето налага ние да сме в него, както то е в нас. Трудно време, което изисква и ни задължава да сме свободни, и да умеем да правим своите съдбовни  избори. Такива избори каквито правят истински свободните! 

Днес 3-ти март ни пита достойни ли сме за свободата? Имаме ли я наистина, знаем ли какво да  правим с нея и как да живеем свободно?! Защото днес ако печелим, печели цял народ, но ако изгубим, вече не губим само себе си! 

Затова пожелавам на днешния 3 март - 144-ти подред и велик като всички предишни и бъдещи празници на свободата, да я заслужим с всяка наша дума и действие, да я отстояваме и опазим по най-смисления начин – този, на който ни научиха героите ни. 

За Родината ни! За децата ни!

Да живее свободна България!"

Как мина церемонията на Бунарджика - изгледайте в прикаченото видео и снимки!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)

Още по темата (68):
08.03.2022 Стана ясно кой е човекът, опетнил знамето на ЕС на Шипка
08.03.2022 Петър Стоянов: Почувствах се не само обиден, но и унизен от това, което се случи на 3 март
08.03.2022 Президентът няма да иска оставки заради замерянето на Кирил Петков със снежни топки
06.03.2022 НСО с позиция: Противопоставяме се на всички опити службата да бъде обвързвана с партийни интереси
05.03.2022 Адвокат Кръстев: Лекетата от "Израждане" са готови и майките си да продадат
04.03.2022 Борисов: Стана ми криво, като гледах как целят Кирил Петков със снежни
топки
Още новини от Новини от Пловдив:
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...
Шофьор: Отнемане на книжките на всички, които смятат, че синият е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).