Пловдив отбеляза 79 години от спасяването на българските евреи

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
12:36 / 10.03.2022
1363
Пловдив отбеляза 79 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Митинг-поклонението, организирано от организацията на евреите "Шалом“ - Пловдив се състоя пред "Паметника на благодарността“ на пл. "Цар Калоян“ до Централния дом на младоженците. В церемонията участваха Знеполски епископ Арсений, зам.-областният управител Лъчезар Бакърджиев, генералният консул на Турция в Пловдив, зам.- кметовете на Пловдив Анести Тимчев и Пламен Панов, почетните консули на Италия, Украйна, Сърбия, Казахстан, депутати, общински съветници, граждани и представители на еврейската общност в Пловдив.

“20-ят век си отиде със спомена за две световни войни и милиони невинни жертви. Според данните от енциклопедия на Холокоста, в Ерусалим, по време на Втората световна война са загинали около 2 млн. полски, толкова съветски, 560 хил. унгарски, 280 хил. румънски, 140 хил. немски, 100 хил. холандски, 80 хил. френски, 80 хил. чешки, 70 хил. словашки, 65 хиляди гръцки и 60 хиляди югославски евреи", съобщи водещият на церемонията.

България е държавата, спасила от депортиране и сигурна смърт в нацистките концлагери своите съграждани евреи. 50 хиляди души не са отишли в лагерите на смъртта и са запазили своя живот благодарение на българското общество, с изключителната помощ и подкрепа на Светия синод и дейците на православната църква и днес ние се гордеем с това.

“Това е истинска история и предупреждение към бъдещето", каза водещият.

Слово произнесе и председателят на организацията на евреите “Шалом" в Пловдив инж. Светлозар Калев. Обединена Европа е осмислила уроците от втората световна война и гради отношенията си на базата на взаимно разбирателство, уважение и спомен в бъдещето ,без да приписва отговорност на днешните поколения", каза Калев.

Гостите и гражданите поднесоха цветя и венци в памет на милионите жертви на Холокоста.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Лиляната изпрати абитуриентите
Нов инцидент на мястото, на което стана фаталният сблъсък с джипа...
Станислав Цанов идва в Пловдив, говори и за лошите коментари
Шефът на КАТ Пловдив: Не съм гледал километража на джипа
Керана и още 13 млади пловдивчани с награди за 24 май
16 пъти шофьорът на джипа от бул. "Руски" е бил хващан в крачка


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).