Петър Стоянов с емоционално приветствие на международна конференция в Пловдив

Автор: Цвети Тончева
Коментари (3)
13:55 / 30.09.2021
2958
Един умно ангажиран преход към зелена икономика може да направи от България една силно развита държава. Това каза президентът Петър Стоянов, президент на Република България (1997-2002) в обръщението си към участниците в международната научна конференция "Икономически, регионални и социални предизвикателства в прехода към Зелена икономика“, която започна в Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg. "Вече е време за сериозна работа. Сигурен съм, че за България включването в този процес е сериозен шанс, защото ние добре знаем значението на думата преход след падането на комунизма", добави Стоянов. 

По думите му, икономиката трябва да стане много по-ефективна по отношение на ресурсите, трябва да намалим количеството на ресурсите, които добиваме и използваме, да намалим отпадъка. Всичко това изисква активни действия и внимание.

"На нас ни е необходим не просто преход, а справедлив преход", каза още Петър Стоянов. Според него, обаче, това не бива да става за сметка на загуба на работни места. Ето защо това е огромно предизвикателство пред политиците на нашето време. "Европа е длъжна да бъде пионер в това отношение. Тя е длъжна да започне първа този преход и по исторически причини, защото тя е люлката на колониалната експанзия".

По думите на Стоянов крачките досега в тази посока будят оптимизъм.

Зеленият преход, заедно с цифровият преход, са два основни акцента в работната програма на ЕК за 2021 година. В следващите години ЕС също залага на изпълнението на тези две цели - 37% от средствата са заделени за зелени проекти и 20% - за дигитални. Стартира и зелената сделка. 

Гледайте повече във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Пловдив:
Безплатна "синя зона" в Пловдив
Пловдивчанин измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).