ПУ участва в програмата на Чешкия ден в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:00 / 17.04.2015
1035
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" ще се включи днес, 17 април, в Чешкия ден по тепетата, съобщи доц. д-р Жоржета Чолакова, ръководител на Катедра "Славянска филология" във висшето училище. Проявите в чест на празника са организирани основно от Чешкия център в София.

Първото събитие от програмата ще се проведе в зала "Компас" на Ректората на ПУ на ул. "Цар Асен" №24 - представяне на новите заглавия на Академичното сдружение "Бохемия клуб".

"Предвидените книги са четири: "Крематорът" на Ладислав Фукс, "Имена на жители (nomina habitatorum) в съвременния чешки и съвременния български език" на Цветанка Аврамова, "Разлистване на архивите. Свидетелства за известни и "недотам" български чехи" (тематична книжка на сп. "Homo Bohemicus") и юбилейния сборник "20 години "Бохемия клуб", разказа доц. Чолакова.

Академичното сдружение "Бохемия клуб" е основано на 20 септември 1993 г. от група български бохемисти и чехофили. Основна цел на сдружението, което е първо по рода си в България, е да развива и утвърждава българското познание за Чехия и чехите.

Членове на "Бохемия клуб" са не само студенти и абсолвенти по бохемистика, възпитаници на Софийския университет или на други български висши училища, но и българи, следвали бохемистика в чужбина, български интелектуалци с чехофилска ориентация и дейност, приятели на българската бохемистика, уточни доц. Чолакова.

След представянето на книгите програмата на Чешкия ден в Пловдив ще продължи с още няколко културни прояви в Дома на културата "Борис Христов". 

Там в присъствието на художника Петър Йедличка и директора на Чешкия център в София Катерина Хуртаева в 17:30 часа ще бъде открита изложбата "Живопис и скулптури ", която пловдичани ще могат да резгледат до 30 април.

В 18:00 ч. виолончелистът Борис Джинов ще представи концерт посветен на 125 години от рождението на чешкия композитор Бохуслав Мартину, популярен като най-"ренесансовия" композитор от първата половина на ХХ век. 

В рамките на чешката програма в Дома на културата "Борис Христов" ще бъде прожектиран 4-серийният документален филм на Чешката телевизия "Забележителни следи - България". Входът за всички събития е свободен.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).