Отложиха решението за преместване на Художествената гимназия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:47 / 11.06.2009
2887
Художественото училище "Цанко Лавренов", което сега се помещава в сградата на Френската гимназия, да бъде преместено в свободния корпус на училището "Софроний Врачански" в район "Тракия", гласуваха на днешната сесия общинските съветници, но в крайна сметка бе отложено за следваща дата, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Предложението беше внесено от управляващата коалиция и застъпено най-вече от заместник-председателя на общинския съвет Тодор Христев, който е учител във Френската гимназия. Мотиви срещу него изтъкнаха съветниците от ДСБ Даниела Желязкова и Спас Гърневски. От 1991 година, според Желязкова, се търси място за младите пловдивски художници. От 95 година е имало решение училището да бъде преместено в "Гео Милев" или "Христо Смирненски", а малобройните ученици в тези учебни заведения да бъдат разпределени другаде наблизо. В "Софроний Врачански" условията не били добри за работа, защото покрив на практика нямало, нужна била голяма реконструкция, за което в общинския бюджет не били предвидени средства. Гърневски подчерта, че мястото на Художественото е в Стария град, а не в покрайнините на Пловдив. Същото мнение защити и директорката на Художествената гимназия Маргарита Джарова, на която бе дадена думата. Христев обясни, че всъщност условията в тракийското училище били нормални - класните стаи били наред, учениците можели да влязат и да рисуват, известен проблем наистина представлявали капещият покрив и липсата на отопление, но на това щяло да се търси колая.

Френската гимназия трябвало да се развива, според него, с подкрепата на Франция, а Художественото училище, което се помещавало в нейната сграда, пречело за целта, защото езиковото училище се разраствало с английски паралелки и вече нямало място за художниците.

В крайна сметка кметът Славчо Атанасов предложи въпросът да се разгледа на следваща сесия, като междувременно заместникът му по културата Георги Шопов съвместно с политическите сили, представени в местния парламент, и с ръководството на училището, ще обсъди всички възможни варианти за ново място на Художествената гимназия. Предложението беше прието с пълно единодушие.

Виж коментарите (0)

Още по темата (16):
28.03.2011 Окончателно: Художествената гимназия ще се мести в ОУ "Христо
Смирненски"
24.03.2011 Закриват ОУ "Христо Смирненски" от 1 септември
02.12.2010 Синдикат "Образование" против закриването на гимназия "Хр. Смирненски"
14.10.2010 Парите за Художествената гимназия отидоха при превозвачите
15.09.2010 Мръсотия в пловдивско училище и отново обща тоалетна
27.05.2010 Спасиха ОУ "Христо Смирненски" от закриване
Още новини от Новини от Пловдив:
Славчо Атанасов: Цар Фердинанд няма място в България
Теодора Николова е момичето, пътувало на предната седалка на джип...
Този е младият шофьор, управлявал джипа по бул. "Руски"
Диджей срина "Капана фест": 22 лева за бургер и 45 за тениска
Говори жената, пристигнала на мястото на ПТП-то минути след сблъс...
Първа официална информация за двамата оцелели в ада на бул. "Руск...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).