Откриват изложба на двама прочути пловдивски художници в Галерия "Капана"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:35 / 01.09.2021
1675
През 2020 г. се навършиха 85 години от рождението на двама прочути пловдивски художници – Димитър Киров - ДиКиро и Георги Божилов – Слона. Ограничителните мерки, наложени от COVID - епидемията, попречиха на Градска художествена галерия – Пловдив да отбележи годишнината. Заради убедеността, че публиката заслужава тази среща с изкуството на талантливите творци, двойната изложба все пак ще се състои от 3 до 25 септември в Галерия "Капана“ (ул. "Райко Даскалов“ №29). За тази изложба Русалия Кирова – съпруга на Димитър Киров, предоставя 30 картини от именития художник.

От общата им семейна сбирка са и творби, свързани с Георги Божилов. Картини от своя фонд ще покаже Градска художествена галерия – Пловдив. С 10 произведения от Георги Божилов в изложбата се включва и Общински институт "Старинен Пловдив“.

Житейските и творчески паралели между Димитър Киров и Георги Божилов не са малко, макар двамата да имат съвсем различен творчески натюрел, стил и образност. ДиКиро е роден в Истанбул (20.05.1935 г.), но израства в Пловдив и завинаги свързва името си с пловдивския кръг художници, разчупили клишето на догматичното изкуство от 60-те години.

Роденият на 13.06.1935 г. в Пловдив Георги Божилов развива също тук своя артистичен потенциал, експериментира, търси индивидуален пластичен изказ, своя палитра.

И двамата художници завършват монументална и декоративна живопис в Художествената академия в София, в класа на проф. Георги Богданов, в една и съща година – 1959. И двамата веднага правят впечатление с таланта си.

Създават авторски монументални творби като фрески, мозайки, сграфито, оформящи и до днес облика на Пловдив като град с неповторима артистична атмосфера. Обезсмъртяват ги обаче живописните им платна. Заедно с Йоан Левиев, Кольо Витковски, Христо Стефанов, Енчо Пиронков те променят пътя на българското изобразително изкуство през втората половина на ХХ век, европеизират го.

Двамата артисти са и добри приятели, издигнали се над творческия егоизъм, конкуренция, суета. И двамата населяват сега небесните си ателиета.

Двойната изложба се открива на 3 септември от 18:30 часа. Носенето на маска, спазването на дистанция и дезинфекцията на ръцете са задължителни.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).