Откриха езически храм в Голямата базилика

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
10:15 / 01.02.2020
5933
Античен храм от II-III в. е открит под римските мозайки в Епископската базилика на Филипопол от археолога Жени Танкова и нейния екип. В него има водно съоръжение с елипсовидна форма с дължина около 14 метра и ширина около 7-8 метра. Част от зидовете са използвани при строежа на базиликата. Това разказва в интервю за Plovdiv24.bg Жени Танкова.

Археологът припомня, че още в началото на работата по обекта през 2017 г. са имали хипотеза, че тази сграда е била езически храм. Подкрепа на тази теория е открия миналото лято епиграфски паметник с много подробен надпис. "Надписът е благодарствен и благопожелателен, отправен е към бог Дионис, а авторите на този надпис са членовете на т.нар. мисти - членовете на сдружение, които са почитали бог Дионис, и в същото време е отправен и към двамата съимператори Валериан и Галиен, баща и син, които са съимператори на Римската империя от 253 до 257 г. Целият този текст - благодарствен и благопожелателен, е във връзка с това, че тези мисти са се спасили от готското нашествие през 251 г., когато Филипопол почти целият е бил разрушен, опожарен, голяма част от населението е била избита, те са успели да се спасят" - разказва предисторията Танкова.

Този надпис е убедил екипа, че ситуираната под базиликата сграда е храм, посветен на императорския култ. "Това е много важно откритие за Филипопол, за историческата наука и за археологията" - коментира тя. 

Жени Танкова обясни, че направеният сондаж ще бъде експониран и ще се получи стратиграфски профил на напластяванията на различните култури през вековете като се започне с тази най-ранна структура от II-III в., следва мозаечен под първи период, после мозаечен под втори период и накрая - средновековно помещение от Х-ХI в. Всичко това ще се вижда в направения разрез. 

Мозайките няма да бъдат местени на друго място. 

"На Трихълмието има и праистория, тука долу в низината имаме констатирани пластове от елинистическата епоха IV-III в. пр. Хр., няколко периода от римската епоха като се почне от първи и преди първи век след Христа, и се стигне до късната античност IV в., ранно средновековие, същинско средновековие. Просто градът е учебник по археология" - коментира Жени Танкова. 

Друг подобен обект в България не е откриван, но Римската империя е била с много широки граници, така че е възможно някъде по света да има нещо подобно - каза тя. 

Очаква се в началото на април Епископската базилика да бъде официално открита.

Цялото интервю с археолога Жени Танкова гледайте в прикаченото видео.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).