ОИ "Старинен Пловдив" показва изложба на пощенски картички на едно от най-известните български фотографски ателиета

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:33 / 24.03.2022
1223
По повод 25-ти март - Международен ден на пощенската картичка и 130 години от издаването на първата илюстрована картичка в България, Общински институт "Старинен Пловдив“ в партньорство с Градски исторически музей – Самоков откриват документална изложба "Поздрав от Самоков и Чамкория".

Събитието е днес - 24 март 2022 г. от 17:00 в Балабановата къща (дълбока зала) в Стария град. Сред гостите ще бъде и директорът на Градски исторически музей - Самоков, д-р Веселин Хаджиангелов. На изложбата ще присъства заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов. Домакин е доц. д-р Елена Кантарева – Дечева, и.д директор на ОИ "Старинен Пловдив“.

Музеят в Самоков е създаден в началото на тридесетте години от известните самоковски художници Наум Хаджимладенов и Васил Захариев, които дават идеята за музейна сбирка, която да се помещава в народното читалище. Осъществяването на идеята става през лятото на 1931 година с дейното участие на още двама известни майстори на четката – Христо Йончев-Крискарец и Павел Францалийски.

Пръв уредник на музейната сбирка е Наум Хаджимладенов. Васил Захариев разработва Правилник на музея, който е утвърден от Министерството на просветата и по този начин сбирката е призната официално. Христо Вакарелски описва експонатите в инвентарна книга, а Слави Генев изготвя тематико-експозиционен план. През 1957 година Георги Белстойнев завършва художественото оформление на музея, което е запазено и до днес на първия етаж.

В 1937 година Христо Йончев-Крискарец прави феноменална изложба на народното творчество в самоковско, което поставя началото на етнологическата сбирка. През 1958 година е завършена експозиция Възраждане, в 1966 г. – революционно движение.

Около 30 000 експонати притежава Историческият музей днес, разпределени в няколко основни сбирки: Етнографска, Археологическа, Художествена, Фотографска и Документална.

Етнографската сбирка датира най-рано и е дело на основателите на музея, като непрекъснато е обновявана през годините. Чрез текстил, носии, накити и занаяти е показан бита и поминъка на старите самоковци. В археологическата сбирка намират място главно тракийски и късноантични находки. Художествената сбирка съдържа икони, щампи, ръкописи, документи и множество картини. Застъпени са почти всички майстори на Самоковската художествена школа.

В документална изложба "Поздрав от Самоков и Чамкория" тази вечер, в 25 експозиционни табла, посетителите ще видят над 80 образци на пощенски картички, създадени от едни от най-известните български фотографски ателиета.

Изложбата ще продължи до 24 април 2022 г. Достъпът е с вход свободен.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).