"Нощ на учените" в четири пловдивски университета

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:53 / 26.09.2014
3232
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Бивши и настоящи студенти от
УХТ:
виж още
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Бивши и настоящи студенти от
АМТИИ:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Публични лекции, посветени на Годината на човешкия мозък, са едни от първите събития в програмата на Европейската нощ на учените в Пловдив днес. Съвместно участват четири висши училища - Пловдивският университет "Паисий Хилендарски", Медицинският университет - Пловдив, Университетът по хранителни технологии и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Това съобщиха доц. д-р Петя Бъркалова и Весела Казашка, координатори на проекта от ПУ "Паисий Хилендарски".

Европейската нощ на учените 2014 се провежда по едно и също време в около 300 града в цяла Европа и по света. В България в програмата ще се включат градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Надсловът за втора поредна година е "Учените в триъгълника на знанието" - "Европейска нощ на учените 2014" K-TRIO 2 (Researchers in Knowledge Тriangle). Специален акцент в програмата на пловдивските висши училища е поставен върху Годината на човешкия мозък.

Проектът K-TRIO 2 за "Европейска нощ на учените" се финансира от Европейската комисия по дейностите "Мария Склодовска-Кюри" на програма "Хоризонт 2020". ПУ "Паисий Хилендарски" е част от консорциум участници, сред които са Нов български университе - координатор на проекта, Британски съвет в България, Единен център за иновации към БАН, Департамент за информация и преквалификация на учители към Тракийския университет, Медицински университет - Пловдив, Медицински университет - Варна, Русенски университет "Ангел Кънчев".

След официалното откриване в 17:00 ч. днес от ректора на ПУ "Паисий Хилендарски" проф. д-р Запрян Козлуджов в зала "Компас" на университета стартира модулът с публични лекции, посветени на годината на човешкия мозък под надслов "Как научните изследвания на човешкия език носят полза на бъдещите поколения". 

ПУ организира и изложба със снимки от Националния фотоконкурс "Пътешествия в света на знанието. Науката през моите очи". Победителите ще получат наградите си между 18:15 и 18:30 ч. в зала "Компас". Във фотоконкурса участваха 24 автори с общо 79 любителски фотографии. Първите 20 фотографии по брой на гласовете в социалната мрежа оформят фотографската изложба. Постерите ще бъдат изложени на открито в западния двора на университета от 26 до 30 септември.

Веднага след церемонията по връчването на наградите от фотоконкура е модулът "Европейски корнер", в който тази година е предвидено представяне на стихосбирката "Стъпки 6" с поетични творби на български учени. От 19:00 до 20:00 ч. в същата зала с призива "Запознай се с учен" отваря врати Научното кафене "Кристалография" с домакин доц. Стела Статкова от Химическия факултет. 

По същото време в западния двор на Ректората ще започне представянето на теренните лаборатории на университета. Тази година ще бъде подредена изложба на студентите от Философско-историческия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски" със снимки от теренните им проучвания на тема "Културно-историческо наследство в Средните Родопи - Загражден, Давидково, Стърница".

В Медицинския университет Нощта на учените стартира в късния следобeд - 16:00 часа в Аудиторния комплекс на бул. "Васил Априлов" №15А. До 18:30 ч. там ще се проведе дебатът "Човешкият мозък - отвъд границите на познанието", посветен на невронауката и предизвикателството да помечтаем отвъд постиженията на съвременната наука. Като участник в един от съревноващите се отбори е поканена и доц. д-р Мария Шнитер от Философско-историческия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски". Модератор на дебата е тв водеща д-р Неделя Щонова. Отборът победител ще получи възможността да участва в престижен международен научен форум.

Петъчното соаре "Храна за размисъл", организирано от 18.30 до 23.00 ч. в Аудиторния комплекс, включва няколко забавни формата: "Танцувай с мен"; "Арт ателие"; Клуб "Интелигентност" с участието на проф. д-р Дроздстой Стоянов и негови студенти; Градинско парти и Коктейл "Храна за мозъка". 

От 14:00 до 17:00 ч. МУ - Пловдив съвместно с УХТ организира пътуваща академия, в нейните рамки студенти, докторанти и млади учени от двата университета ще направят презентации в хуманитарни и професионални гимназии под тепетата.

Свое "Научно кафене" е обособил и Университетът по хранителни технологии. То е под надслов "Постиженията на младите изследователи - нови рецепти и технологии" и ще се проведе от 18:00 до 20:00 ч. А след него до 22:00 ч. ще бъде открита изложбата с дегустация "Храни, стимулиращи мозъка".

По традиция от предишни години студенти и преподаватели от АМТИИ ще дефилират от Стария град до Римския стадион във времето от 19:00 до 19:30 ч., където от 20:00 до 22:00 ч. пловдивчани и гости на града ще имат удоволствието да присъстват на концерта "Кристално чисто" с изцяло автентичен български фолклор. Изпълнители са академичният ансамбъл на АМТИИ с ръководител проф. акад. Милчо Василев и хореограф Стефан Йорданов, както и студенти от Педагогическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски". 

Тъй като концертът освен финално събитие е и музикалното послание на програмата, за зрителите е предвиден открит дансинг под звуците на неравноделните ритми на българската фолклорна музика.


Виж коментарите (0)

Още по темата (3):
27.09.2014 В УХТ дегустираха здравословни храни, стимулиращи човешкия мозък
23.09.2014 ПУ, МУ, УХТ и АМТИИ участват в "Европейска нощ на учените 2014"
17.09.2014 "Европейска нощ на учените" в МУ Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Кметът на Пловдив със слово за 24 май
"Лаута" се пръска по шевовете, скари и чевермета на всяка крачка,...
Пъстър панаир на занаятите, Иван Звездев е специален гост
Десетки пловдивчани бяха диагностицирани
"Ювелирно изпълнение" на шофьор в Пловдив? Видео регистратор засн...
"БСП за България" открива предизборния си павилион на Главната дн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).