"Нощ на музеите и галериите" в Народната библиотека днес

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:30 / 13.09.2014
2211
И през тази година народна библиотека "Иван Вазов" ще бъде част от голямата Пловдивска сцена в десетото издание на "Нощ на музеите и галериите". Участието на Библиотеката е през втората вечер - днес, в програма "Култура и клуб".

Юбилеите за нашата Библиотека през тази година са два: 135 години Народна библиотека "Иван Вазов" - Пловдив, 10 години "Нощ на музеите и галериите" - Пловдив. Ще бъдат подредени четири атрактивни, пространствени изложби.

Първата изложба - "Четвероевангелие на Иван Александър" - е посветена на фототипно издание на Лондонското четвероевангелие на Иван Александър, един от най красивите ръкописни паметници на българската книжнина. Писан е от монах Симон във Велико Търново през 1356 година по поръчка на цар Иван Александър. През 17 век е изнесен в манастира "Св. Павел" в Атон. Защо оригиналният ръкопис е в Лондон - Британски музей, ще научите във фоайето на Библиотеката на 13 септември 2014 година.

Втората изложба - "Глаголически знаци" изработени от Александър Гешев с огромно проникновение съдържащо се във всеки знак на всяка буква носещи в себе си сакралността на символа. Зад симетричната изразност на глаголическите знаци седи една прекрасна изобразителна и графична декорация. Платната са дарени на Библиотеката от Иван Фратев.

Третата изложба - "Голямата книга" - е пространствен проект изработен от Стюарт Маккълок и Мария Ризова с участието на деца - читатели. Българските букви излизащи от книгата и завладяващи пространство, светове и посетители са изрисувани от ученици участници в "Арт-клуб" към СОУ "Черноризец Храбър".

Четвъртата изложба - "Туве Янсон - Живот и творчество"- обхваща всички периоди от богатото творчество на авторката, включително репродукции на сюрреалистичните й картини от 30-те, модернистични произведения от 50-те и по-абстрактно изкуство от 60-те и 70-те години на ХХ в. Специално място е отделено на мумините - литературните герои, които Туве Янсон създава и които й носят световна слава и любов.

Гостува посолство на Финландия в България. Изложбата ще бъде официално открита днес от 20,00 часа от представител на Посолството.


Виж коментарите (0)

Още по темата (19):
18.11.2014 Отчетоха постигнатите резултати от "Нощ на музеите и галериите" в Пловдив
15.09.2014 Най-малко 60 000 души са посетили "Нощта на музеите и галериите" в
Пловдив
13.09.2014 Твърд саунд огласи Нощ-та
13.09.2014 Десетки хиляди обикаляха до сутринта музеите и галериите в Пловдив
12.09.2014 Юбилеен сборник, посветен на 130-та годишнина на Археологическия музей
12.09.2014 Етнографският музей се включва в "Нощта на музеите и галериите"
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението с градския транспорт в Пловдив е критично
Пловдивчанин: Добре че жена ми издърпа детето!
Цвета Караянчева в община "Родопи": Имаме амбиция за открито упра...
Загадка от "Кючука": Кой е с предимство?
Чудесни новини за детето, малтретирано в Пловдив: Добре е и ходи ...
Наглостта на тарикатите в Пловдив няма край


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).