Над 50 събития в програмата "Култура и клуб" на Нощта на музеите в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:01 / 21.08.2014
1556
След като видят впечатляващата програма, подготвена от пловдивските музеи и галерии специално за 12 септември, във втория фестивален ден на Нощта - събота, 13 септември, всички гости на събитието ще могат да присъстват на повече от 50 събития в програмата "Култура и Клуб". 

Tя ще обхване много традиционни и нестандартни арт пространства в града като клубове, читалища, бутици и ателиета, Драматичния театър, Радио Пловдив, Икономическата библиотека, Държавния архив, книжарници, хотели, барове, кафета и други. По време на събитието ще бъдат открити няколко нови пространства за съвременна култура и ще се проведе търг за авангардно българско изкуство.

Някои от акцентите в програмата "Култура и клуб" на Нощта са видео мапинг шоуто "РеКонструкция" на сградата на Драматичен театър Пловдив с автор Петко Танчев. Идеята на аудиовизуалния спектакъл е да прекомпозира функцията и обърне сценичната кутия на театъра отвътре навън, създавайки сцена от фасадата и скъсявайки дистанцията с публиката на улицата чрез новите медии в изкуството. 

Радио Пловдив готви голяма програма, част от която интерактивният спектакъл "Съвети към нежния пол как да следва с по-голяма отдаденост трите основни добродетели: пиянство, разврат и интригантство" с автор Борис Роканов, и концерта Jazz Radio Night на Биг Бенд Пловдив с ръководител Николай Гешев, посветен на 80 години БНР и 60 години Радио Пловдив пред сградата на Радио Пловдив. Радио Бинар на БНР пък ще се включи с живо студио на Aларма Пънк Джаз.

Музикалната програма на Нощ/ Пловдив ще включва още доста събития сред които концерт на ПОПАРА с участието на известния бийтбоксър Skiller в клуб "Мария Луиза". В красивия двор на Драматичния театър с концерт ще гостуват Теодосий Спасов и Балкански, а в "Конюшните на Царя" ще има детски концерт "Пеем с вас" на хор "Детска китка" с диригент Яна Делирадева. Основният акцент в парти програмата е официалното афтър парти на Нощ/ Пловдив - Absolut Factory, където ще се случи световната предпремиера на една от най-важните арт колаборации в историята на легендарния бранд Absolut.

По време на Нощта ще бъдат открити официално две нови пространства за съвременно изкуство в града - eXAF на бул. Руски 89, което ще открие с видео арт изложба, поставяща начало на платформата FACTUM, която периодично ще представя на публиката млади български и чуждестранни автори в сферата на съвременното визуално изкуство, и МЕЛФОРМАТОР лаб в Капана, където ще можем да видим аудио-визуална интерактивна инсталация, дело на колектив Мелформатор.

В рамките на събитието ще се проведе и търг на авангардно българско изкуство, предлагащ оригинални творби на артиста Гавазов и неговата школа. Търгът ще се състои ексклузивно на 13.09. от 18.00 ч. в конферентна зала "Партер" на хотел Тримонциум. Artnewscafe пък ще предложи на публиката литературен пърформанс в аудио-визуална среда със заглавието "Винаги нощта" и автор Тодор П. Тодоров. Програмата ще продължи с DJ парти.

Хитовите импровизационни комици "ХаХаХа Импро театър" ще гостуват в "Баскиа Кафе § Бутик" в "Капана", за да предложат една необикновена авантюра, изтъкана от екшън, мелодрама, комедия, съспенс и какво ли още не. В техните спектакли сюжетът, персонажите и диалогът се измислят на момента, като за това актьорите използват предложения, взети от публиката.

В икономическата библиотека ще се проведе лекция и дискусия на тема "Артистите са бедни!?", водени от Георги Стоев и Весислав Илиев, които ще коментират дали изкуството трябва да е безплатно, дали цената отразява качеството и защо държавните субсидии само засилват бедността на артистите. Държавният архив в Пловдив ще открие изложба "Пловдивският път на автомобила" и ще представи книга, посветена на историята на автомобилите в България, а в читалище Шалом ще се проведат лекция, дискусия и изложба.

Очаквайте през следващата седмица и още информация за програмата и акценти от програмата "Град и публични пространства", детската програма и специалната юбилейна програма на Нощта.

Plovdiv24.bg е медиен партньор на събитието.


Виж коментарите (0)

Още по темата (19):
18.11.2014 Отчетоха постигнатите резултати от "Нощ на музеите и галериите" в Пловдив
15.09.2014 Най-малко 60 000 души са посетили "Нощта на музеите и галериите" в
Пловдив
13.09.2014 Твърд саунд огласи Нощ-та
13.09.2014 Десетки хиляди обикаляха до сутринта музеите и галериите в Пловдив
13.09.2014 "Нощ на музеите и галериите" в Народната библиотека днес
12.09.2014 Юбилеен сборник, посветен на 130-та годишнина на Археологическия музей
Още новини от Новини от Пловдив:
Най-силният българин пловдивчанинът Мариян Димитров ще дърпа три ...
Ново 20: Ето кога затварят Бетонния мост
Безценни артефакти ще могат да бъдат видени в Пловдив
Кметът на Пловдив, митрополит Николай и Чергов откриха параклис д...
Граждани от "Южен": Колко още ще продължи това мъчение?
Лекар от Пловдив: Обрив от лаймска болест може да се появи до 30 ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).