Над 200 сигнала до омбудсмана за 6 месеца, нерешени почти няма

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:50 / 01.07.2009
1371
Сигнали от общ характер са постъпвали най-често в писмен и устен вид в приемната на пловдивския омбудсман Юлия Юрдекова, сочи отчетът й за първото 6-месечие на 2009 година. Подадени са 121 писмени и 91 устни, като към 30 юни от тях са решени общо 184. Гражданите са търсили разрешаване на спорове в трудово-правни и лични аспекти. Мнозина са се жалвали също от социалната политика, енерго- и топлоснабдяването, както и от недобросъвестно административно-техническо обслужване.

Много оплаквания са получени от живущи в Столипиново, свързани с приемането на програмата "Столипиново 2", както и с реда за настаняване в общински жилища. Много на брой са жалбите от учители, неправомерно уволнени, които не са възстановени на работа след постановление на съда при обжалване. Множество сигнали са били подадени за лошото състояние на спирките, липса на паркоместа по кварталите, както и за липса на лекарства за определени групи хора, отпускани от Здравната каса. Поставени са нерешените до момента проблеми с просещите хора, антените на мобилните оператори, мълчанието на районните администрации по поставени конкретни въпроси и др.

Преобладават оплаквания срещу работодатели: които не изплащат парични обещетения за нощен труд и при освобождаване от работа; в някои хипермаркети удълженото работно време не се заплаща; продължава лошата практика работодателите да осигуряват работници на минимална работна заплата; липсват длъжностни характеристики; отказва се защита на ученици преди изключване от училище; има случаи на немотивирана настойчивост за преместване на ученици от едно учебно заведение в друго (нарушение на Правилника за приложение на Закона за народната просвета).

Неписани в отчета остават отговорните професионални и житейски позиции на всеки член от екипа на Обществения посредник. Инструментариумът му има "пожелателен", а не "задължителен" характер; в ежедневната работа на първо място е толерантният диалог с институциите: диалог, който се води по неписаните правила на застъпничество за справедливост, включвайки стандартни и нестандартни измерители - от личните познанства до служебните такива; от телефонното информиране до проверките на място; от изричните правила в Правилника за организацията и дейността на Обществения посредник до вътрешната човешка интуиция и съпричастност.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Дебора: Когато се изправям пред него, сякаш няма човек
Масови съкращения в голяма компания край Пловдив
Сериозни аварии оставиха без вода стотици в Пловдив и областта
Боян Чуков пред пловдивчани: България няма стратегия по нито един...
УМБАЛ "Свети Георги" Пловдив откри високотехнологичен мозъчносъдо...
Малка арогантна госпожица вбеси пловдивчанин


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).