Младежи създадоха мозайка от отпадъци с образа на "Малкият принц"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:55 / 29.07.2021
1402
Във втория ден на летния лагер Мост между културите, организиран от сдружение "Източноевропейски Форум за Диалог - Мостове“, тазгодишните младежки лидери Силвия Трифонова и Ема Доковска, проведоха образователен уъркшоп на тема отпадъци, пластмаса и замърсяване. Той се състоя от презентация и забавна интерактивна викторина на тема ,,Замърсяването с пластмасови отпадъци“.

Вдъхновени от темата на лагера ,,Екология на душата“, момичетата запознаха участниците с екологични проблеми и представиха алтернативни начини, благодарение на които можем да намалим използването си на пластмасови вещи. Творческата работилница “Мозайка на вярата" развихри въображението на подрастващите в Био градинката на Международния младежки център. Те изработиха мозаечно пано от капачки с Атанас Камешев, преподавател в НХГ “Цанко Лавренов" – Пловдив.

С пано "Малкият принц“ на Екзюпери младежите отправиха послание: как от хаоса да създадем хармония, как от отпадъка да сътворим красота чрез достигане до най-съкровените кътчета на човешката душа. Творбата символично изобразява вечното търсене, живота и любовта, необятността на човешкия дух и силата на малкото сърце, което вижда същественото.

По-рано младежите посетиха православният храм "Света Параскева" - място, където няма гости, всички са у дома си, както казва енорийският свещеник отец Емил Паралингов. Най-малкият православен храм в Пловдив, изцяло построен от камък, откъснат от скалата, на която е разположен. През 70-те години на XX век е бил затворен и изоставен. През 2007 г. започва възстановяването на храма и връщането му към статута на енорийска църква. Уникалният патриаршески трон, инкрустиран със седеф, е третият такъв на Балканите.

Един храм, който се радва на много млади сърца, запалени от вярата, бе наш домакин днес в руслото на темата на лагера тази година "Екология на душата". Лагерът е част от официалната програма на Пловдив- Европейска столица на културата и се съфинансира от Общинска фондация Пловдив - Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC.

В католическата катедрала "Свети Лудвиг" в Пловдив младежите имаха рядката възможност да бъдат посрещнати от монсеньор Стефан Манолов, генерален викарий на Софийско-пловдивския диоцез. Младежите, които са на възраст между 14 и 16 години, се запознаха с историята на храма и с догматичните разлики между православие и католицизъм, но най-вече с приликите, които ни правят едно цяло в голямото християнско семейство. Интерес предизвикаха музикалните инструменти, които се използват по време на литургията. Следваща спирка в духовната обиколка на града бе православния храм ,,Св. Параскева“.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).