Мистерията със смъртта на Тодор Манчев все повече се заплита

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
21:55 / 02.08.2021
16016
Военните полицаи, разследващи причините за трагичната смърт на 31-годишния старши лейтенант Тодор Манчев, замитат случая. Това става ясно от докладна записка на полк. Диман Георгиев, началник на отдел във “Военна полиция", която той е внесъл в Инспектората на Министерство на отбраната и Президентството.

Полк. Георгиев е поискал среща с изпълняващия функциите шеф на “Военна полиция" полк. Ивайло Сотиров, който отказал да го приеме и се стигнало до скандали в коридорите на службата, съобщава “Блиц".

Скандалът избухва дни, след като служебното правителство предложи полк. Сотиров за генералски чин и титулярен началник на “Военна полиция". Сред фуражките не е тайна, че полковникът е протеже на президента Румен Радев и той е чакал тези предложения, преди кабинетът на Стефан Янев да сдаде на гласувано в парламента правителство.

Офицерът Манчев бе открит мъртъв в спалното помещение на полигона “Ново село". Основната версия е самоубийство със служебно оръжие и е образувано дело от Военно-окръжната прокуратура в Сливен, което е възложено на военен следовател. Паралелно с това със заповед на полк. Сотиров е назначена комисия от “Военна полиция", която да провери всички факти и обстоятелства за инцидента.

Манчев е бил в екипа, осигуряващ логистиката на учението “Swift Response", при което на 11 май командоси от САЩ нахлула в цех на частна фирма край летище “Чешнегирово". За случая се разбра в края на същия месец, Манчев получил наказание “забележка", а двама негови шефове от Пловдив били уволнени.

За нахлуването на американски командоси в частен цех край летище “Чешнегирово" се разбра 15 дни по-късно и служители от “Военна полиция" бяха наказани за инцидента, включително и за това, че не са докладвали.

В своята докладна полк. Георгиев сочи, че на 22 юни - месец преди трагичния инцидент, му се обадил бащата на офицер Манчев с думите: “Страхувам се, че ще убият момчето ми. От дни го викат да го разпитват и тормозят. Днес го държат от часове. Страхувам се, че ще му посегнат".

Бащата на старши лейтенанта Илия Манчев е проспериращ бизнесмен. Той има солиден бизнес-държи ВЕЦ Велинградското дефиле до Варварските минерални бани. Семейството не е страдало от липса на финанси. Фактът, че Манев Младши не е оставил предсмъртно писмо, също озадачава и буди съмнения. 

"Човек, който планира сватба и ангажира ресторант за тържеството, не тръгва да се самоубива. Тодор много обичаше работата си. За това трудно е понесъл упреците, стоварването на вина. Смятаме, че има намеса, че има вменена вина и Тодор като съвестен човек не е могъл да я преглътне“, коментираха негови приятели.

Виж коментарите (2)

Още по темата (14):
15.09.2021 Бащата на Тодор Манчев: Синът ми бе подложен на натиск, страхуваше се да не му посегнат
14.09.2021 МО за случая в Чешнегирово: ГЕРБ поднесе непроверени и манипулативни факти
14.09.2021 Гаджев от ГЕРБ: Министърът рязко се "разболя" след новината, че лейт. Манчев може да е бил убит
14.09.2021 Обрат със смъртта на ст. лейтенант Тодор Манчев: Експертизата сочи убийство
06.08.2021 Шокиращи практики станали известни покрай смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев
28.07.2021 АБВ за инцидента в Чешнегирово: Кой е американският некадърник, неразчел координатите?
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).