Министерството на образованието определи 815 места за бъдещите студенти на УХТ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:47 / 29.03.2021
2041
Министерство на образованието и науката определи приема на 815 студенти – бакалаври и магистри, за учебната 2021/2022 г. От тях по държавна поръчка са 787 места, каза зам.-ректорът по учебна дейност в Университета по хранителни технологии доц. Христо Спасов.

Висшето училище ще обучава в редовна форма 513 души, а в задочна 274. Местата за бакалаври са 473 редовни и 207 задочни.

Три са новите специалности за бакалаври: "Технология на храни и ароматични продукти“. В нея ще се изучават парфюмерия и козметика, технология на растителните мазнини и етеричните масла, на тютюна и тютюневото производство, на захарите и захарните изделия.

"Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските продукти“ е другата нова специалност, а третата е "Икономика на туристическата индустрия“.

Университетът има опит и традиции в подготовката на кадри в тези направления. При тяхното създаване сме се съобразили и със заявения интерес от страна на работодателите, каза зам.-ректорът.

И през 2021/2022 учебна година УХТ ще продължи да предлага обучение на английски език по 4 специалности: "Технология на храни и напитки“, "Туризъм“, "Индустриален мениджмънт“ и "Компютърни системи и технологии“, а също и на френски език – "Технология на ферментационните продукти“. По тази причина активно се включваме в онлайн информационните кампании на българските университети, които ни дават възможност да представим възможностите за обучение в УХТ, каза зам.-ректорът. Следващата среща с кандидат-студенти е планирана за 24 април 2021 г.

Ръководството на висшето училище полага усилия за привличане на студенти и в приоритетните направления и защитените специалности. За УХТ това са "Машини и апарати за ХВП и биотехнологичната промишленост“ и "Топлотехника“. Държавата ще покрива изцяло или частично таксите за обучение на приетите при наличие на сключен договор с работодатели.

"Представихме в министерството актуализирана заявка, изготвена съобразно методиката за определяне на максималния брой студенти по професионални направления и политиката на МОН. В нея сме създали възможност за обучение на бакалаври в професионално направление "Икономика“ с 2 специалности – "Икономика на хранителната индустрия“ и "Икономика на туристическата индустрия“, посочи доц. Спасов. Подготовката в тези дисциплини отразява специфичното икономическо развитие на хранително-вкусовата и туристическата индустрия, а планът предвижда да бъдат приети 18 студенти редовно и задочно.

Втората предварителна онлайн кандидатстудентска сесия в УХТ ще се проведе през април. Документи за участие в нея ще се приемат от 8 до 16 април 2021 г., а изпитите по математика и химия и опазване на околната среда са на 17 април.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...
Починала е пловдивчанката, чиято история разчувства мнозина
Млада двойка не хареса живота в Пловдив, осъществиха мечтата си з...
5 места в Пловдив без вода
1/4 от "Рогошко шосе" е почти готова, за повече няма пари


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).