Материал на Plovdiv24.bg разбуни духовете

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:09 / 07.05.2021
6499
Позиция на Националната асоциация за защита на потребителите във връзка със сигнал, за който Plovdiv24.bg съобщи в материала си "Родител от Пловдив показа детска площадка в много трагично състояние":

"Нов сигнал за опасна детска площадка възобнови темата за отсъствието на контрол от страна на държавата върху такива обекти. Този път става дума за пързалка с откъртени елементи и липсваща подова част, която се намира зад жилищен блок в Пловдив. Сигналът за разбитата площадка е подаден от разтревожена майка.

Съгласно Наредба №1 за Условията и реда за безопасност на площадките за игра на регионалното министерство и Закона за защита на потребителите контролът по общата безопасност на съоръженията е от компетенцията на Комисията за защита на потребителите (КЗП), но тя не е извършила нито една проверка на местата за игра на деца, припомнят от НАЗП. За това свидетелстват данните от докладите за дейността на КЗП от 2015 година до момента и 2016 г.

По закон председателят на КЗП е длъжен при преценка, че дадена стока или услуга е опасна, да издаде заповед за временната и забрана до произнасянето на органа по специалната безопасност. Едва след отстраняването на нередностите и предоставянето на доказателства, че услугата съответства на изискванията за безопасност, заповедта се отменя.

КЗП обаче няма нито методика за оценка на риска, нито система за следене на инциденти при потреблението на стоки и тяхната експлоатация. Остава безучастна и при сигнали и информация за рискови обекти от този тип.

НАЗП е сезирала официално КЗП за опасни общински детски площадки. Оттам обаче отказват да извършат проверка с аргумента, че използването им не се заплаща. В официалния си отговор от КЗП посочват следното:

"Необходимо е още веднъж да отбележим, че КЗП може да извършва проверки единствено на онези площадки за игра, ползването на които се заплаща от страна на потребителя. Видно от разпоредбите на чл.66 и следващите от наредбата основната грижа за безопасността и лице, което носи отговорност за съответствието на площадката с изискванията на наредбата е стопанинът на площадката за игра.“

Отговорност за безопасността на площадките носи стопанисващият, но след като той не изпълнява това, някой трябва да вземе отношение и този някой би трябвало да е КЗП. Отказът на контролния орган да извършва проверки на общински детски площадки поставя родителите пред дилемата да рискуват, като оставят децата си да играят на такива места, или да ги водят само на платените площадки с надеждата, че тях поне КЗП проверява за безопасност.

Какви са мотивите на контролния орган да заобикаля задълженията си и да не проверява безплатните площадки, въпреки че са рискови, е въпрос, който обществото може да зададе.

Проблемът обаче остава и със затоплянето на времето най-малките ще прекарват все повече часове навън и на детските площадки и окаяното състояние на голяма част от тях създава сериозни рискове от инциденти при ползването на съоръженията".

Виж коментарите (0)

Още по темата (240):
26.03.2024 Отлична новина за детска градина в Пловдив
26.03.2024 Отстраняват нередности след сигнал на Plovdiv24.bg
17.03.2024 В края на май приключва един от най-мащабните проекти в Пловдив
10.03.2024 Сигнал от Пловдив: Кой ще се подпише, че е приел тази мърлящина?
22.02.2024 В "Централен" откриха четири нови детски площадки
20.02.2024 Вижте какво ще има на мястото на бивш ресторант под Бунарджика
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).