Майката на Симеон молила царедворци да гласуват против монархията

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:10 / 23.03.2009
2115

Този браузър не поддържа видео елемента.


(c) ПОТВ
Царица Йоана лично агитирала служители на двореца „Кричим" да гласуват против монархията на рефендума през 1946 година, защото смятала, че само такъв резултат ще запази живота на малолетния цар Симеон. Това е разказала по време на днешното закрито заседание на Пловдивския окръжен съд 94-годишната Иванка Николова от Куртово Конаре, свидетел на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок по гражданското дело за собствеността на двореца „Кричим". Възрастната жена, която е живяла в резиденцията от 1942 до 1948 г., бе разпитана в собствения й дом от съдия Надежда Желязкова в присъствието на адвокатите на царската фамилия Ели Христова и Росен Томов и на двамата адвокати, които представляват интересите на държавата - Любомир Денев и Дарина Тодорова.

Според адвокат Ели Христова, старицата заявила, че от съпруга си, който е бил телефонист в „Кричим", знаела, че земите под него са купени от Фердинанд, а самият дворец бил построен от Борис ІІІ. Защитничката на царското семейство благодари на възрастната жена за изпълнения граждански дълг, с което спомогнала за установяване на факти по делото. Адвокатът на МРРБ Любомир Деневе обаче бе категоричен, че 94-годишната пенсионерка не знае и не би могла да знае обстоятелства, които могат да спомогнат да определяне собствеността на спорния имот и неговите граници. Представителите на държавата бяха категорични, че показанията на баба Иванка са потвърдили, че „Кричим" е функционирал като резиденция на държавен глава, а не като частно имение. Техен свидетел ще бъде 81-годишният Александър Нинков от Куртово Конаре, който твърди, че Фердинанд е заграбил частни ниви с помощта на жандармерията и че лично той има 30 декара, които през 1902 г. са вкарани с насилие в границите на резиденцията.

Следващото заседание по процеса бе насрочено за 21 април. Гражданското дело е първото, което Симеон Сакскобургготски е принуден да води, за да получи собственост, стопанисвана от баща му и дядо му. Бившият премиер и сестра му заведоха иска срещу държавата след като областния управител на Пловдив Тодор Петков отказа да им върне „Кричим" по административен ред, а Върховният административен съд потвърди, че няма идентичност на някогашния имот с претендирания сега от Сакскобургготски.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)

Още по темата (64):
24.10.2018 Вижте кой ще управлява двореца "Кричим"
19.07.2018 Нов голям провал за Сакскобургготски, загуби важно дело и потъна с много
пари
07.07.2014 Пак дават двореца "Кричим" на НСО
19.05.2014 Отварят двореца в Кричим за ученици
06.12.2013 Симеон Сакскобургготски окончателно загуби двореца "Кричим"
05.06.2013 Делото за двореца "Кричим" през октомври, Симеон пак си го иска
Още новини от Новини от Пловдив:
Приеха отчета на програмата за въздуха без кмета и ресорни замест...
Свидетелка спъна делото срещу бившия полицай, убил баба си от бой...
Катастрофа на пътя Пловдив-Карлово, загинала е жена
Незагасена цигара в стаята на санитарите е предивикала пожара в У...
Министър Цоков преряза лентата на новата зала в ПУ
Три пожарни са гасили пламъците от ПТП-то на "Голямоконарско шосе...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).