Кинопрограмата на One dance week започва днес

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:56 / 18.08.2014
3355
Събитията, съпътстващи седмото издание на ONE DANCE WEEK - Пловдив, 28.08 - 06.09 започват днес с първата безплатна прожекция, включена в кинопрограмата на фестивала.

Филмите в нея разкриват историята на танцовото изкуство, проследяват житейската и творческа биография на световноизвестни хореографи, танцьори и артистични мениджъри, показват как чрез движенията на тялото човек променя себевъзприятието и мирогледа си, свиделстват за примери, в които танцът променя човешки живот и дори го спасява.

Прожекциите ще се състоят в офиса на ЕДНО в пловдивския квартал "Капана" на ул.  "Христо Дюкмеджиев" 10, а входът е свободен. Селекцията включва класически танцови филми, както и исторически, биографични, документални и художествени кино разкази за едно от най-увлекателните изкуства.

Програмата стартира с 3 филма на Вим Вандекейбус - "Въпреки копнежите и желанията", "Сребро" и "Отсега нататък". Те се концентрират върху невъзможността да обясним най-дълбоките си желания и страсти, които намират израз в мечтите и сънищата.

Немските документални филми "Покана за танц" и "Фолкванг среща Африка" разказват съответно историята на известните хореографи Герда Кьоних и Хенриета Хорн, които отиват в страни от третия свят, за да разработят цялостно нови танцови композиции и да изследват разпространението на тенденциите в съвременния танц по света.

История на танца за екран съдържа внушително количество архивни кадри с участието на най-великите танцьори и хореографи на XX и XXI век, в комбинация със задълбочени интервюта с личности, белязали трайно съвременната танцова сцена.

"Сънища за Вавилон"  разказва историята на неподражаемия Сиди Ларби Черкауи по пътя към неговото духовно себепознание, а Кейдж/ Кънингам ни среща с композитора Джон Кейдж и хореографа Мърс Кънингам. двама от най-великите американски артисти на всички времена, които предизвикват революционни промени в своите области на изява.

Зрителите ще имат възможност да видят още "Три балета" на Иржи Килиан, "В духа на Дягилев", в който някои от най-успешните хореографи на нашето време дискутират влиянието на Серж върху съвременния танц, както и филм, посветен на пионера в експресионистичния танц Мери Вигман. "Нула градуса" представя забележителното сътрудничество между четири от най-уважаваните съвременни артисти - Черкауи, Акрам Хан, Нитън Сони и Антъни Гормли.

През август Офисът на ЕДНО в Пловдив ще бъде отворен за всички приятели на танца, които искат да научат повече за историята му и основните фигури на световната сцена. Повече информация за кино програмата може да намерите на edno.bg, а точни часове на прожекциите - в календара ни.

ONE DANCE WEEK е фестивал за съвременен танц и пърформънс, който тази година ще се проведе в Пловдив от 28 август до 6 септември. Той стартира през 2008 г. и ежегодно представя спектакли от Европа, Азия и Америка, които представят различни тенденции и течения в съвременния танц. 

Събитието се организира от независимата платформа за културни събития ЕДНО в партньорство с Фондация Америка за България и Община Пловдив. Сред другите ежегодни фестивали на ЕДНО са ONE ARCHITECTURE WEEK и ONE DESIGN WEEK.

ONE DANCE WEEK e част от събитията в подкрепа на кандидатурата на град Пловдив за Европейска столица на културата 2019.

Виж коментарите (0)

Още по темата (101):
06.04.2017 "Едно" замрази фестивалите си от културния календар на Пловдив
25.12.2016 Две от три за фондация "Едно" през 2017-та
07.10.2016 One Dance Week със специално предложение за ученици и студенти
29.09.2016 Живущите в панелните блокове в "Тракия" стават главни действащи лица
26.09.2016 Дни ни делят от деветото издание на One Dance Week
10.09.2016 Организират интересна работилница в "Тракия"
Още новини от Новини от Пловдив:
Кървава свада на улица в Пловдив, има ранени!
Жена е в болница в Пловдив след мощен взрив!
Прокуратурата в Пловдив и МВР с извънреден брифинг
В Пловдив предупредиха отглеждащите пчелни семейства
Излязоха резултатите от второто класиране за прием в първи клас
Официално: Има обвинен за убийството на Димитър Малинов


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).