Кандидатът на ГЕРБ за кмет на "Южен" Костадин Язов: Многоетажни паркинги и нови пътни артерии могат да облекчат основните проблеми в района

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
13:41 / 28.09.2019
8990
Партия ГЕРБ номинира 42-годишния Костадин Язов за кандидат-кмет на район "Южен“ в Пловдив. Той получава средно образование в Техникума по механотехника в града, след което продължава обучението си в Пловдивския университет. Там завършва инженерна физика с две специалности: "Атомна и ядрена физика" и "Лазарни техники и технологии". Освен това е магистър по "Макроикономика, както и по "Сигурност в публичния и частния сектор".

През 2013 година получава докторска степен по дипломация и сигурност, като дисертацията е му е на актуалната сега тема "Рискове и заплахи за информацията в съвременната среда за сигурност“. Преподавател във Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив. Народен представител в 41-вото Народно събрание от 16-ти Многомандатен избирателен район Пловдив-град от ГЕРБ.

С Решение на Съвета на директорите на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД от 29 януари 2015 г. Костадин Язов е избран за зам.председател на Надзорния съвет на "Електроенергиен Системен Оператор" ЕАД.

Костадин Язов живее повече от 30 години в район Южен и въпреки че работата му изисква в последните десетина от тях да прекарва голяма част от времето си в София, както и да пътува доста в страната и чужбина, продължава да е жител на града и проблемите са му до болка познати.

"Проблемите на район "Южен“ са част от проблемите на Пловдив, както и на всеки по-голям град в страната. Основният от тях според мен е свързан с трафика – районът се развива непрекъснатото и вече се задъхва в трафика и при проблемите с паркирането. Не знам колко от живеещите в "Южен“ са наясно, но тук, където вече са над 110 хиляди жители, има само три вътрешни булеварда – "Никола Вапцаров“, "Александър Стамболийски“ и "Арх. Динеков“. При това трасето на "Арх. Динеков“ е недовършено и вече е невъзможно това да се случи. Всички други пътни артерии са улици, в голяма част от случаите – дори улички, което обуславя и проблемите с трафика, а и с паркирането.

Трафикът може да бъде облекчен с регулиране на цикличността на светофарите, за да имаме "зелена вълна“ в Пловдив при определена скорост, което ще има и екологичен ефект. Там, където е възможно, ще се изградят нови пътни артерии (например между бул "Александър Стамболийски“ и "Остромила“, където са необходими поне 2 хубави асфалтирани връзки). Преасфалтирането на бул. "Никола Вапцаров“ трябва да продължи до края му при зала "Олимпиада“.

Другият булевард в южната част – "Александър Стамболийски“ е в много тежко състояние, на доста места настилката е компрометирана, но искам хората да знаят, че евентуалното му затваряне за ремонт ще създаде предпоставки за транспортен хаос. Затова трябва първо да се работи по изграждане на Южната тангента, свързваща квартал "Прослав“ с кварталите "Остромила“ и "Беломорски“, за да ремонтираме и този булевард.

Завършването на стартиралия ремонт на Кукленско шосе трябва да се случи в най-кратки срокове, за да се отвори единия от подстъпите на района и на града към Родопската яка, където вече има доста живеещи пловдивчани.

Сред задачите ми е поетапна подмяна на паважната настилка по места с асфалтова, като ще търсим още при проектирането да бъдат заложени и джобове за паркиране, за да не се пречи на трафика.

Именно паркирането се очертава като най-сериозния проблем за живеещите в "Южен“. Построяването на поне два покрити многоетажни паркинга в района ще облекчи част от проблема. В друг район вече завършва стоежа на първия такъв в Пловдив и сметките показват, че при стойност от порядъка на 3 милиона лева, там ще има 150 места и търговски площи на партера, които ще му дадат възможност да се самофинансира.

Убеден съм, че в "Южен“ ще се намерят поне два терена, където да изградим такова съоръжение и ще търсим едното от тях да е в близост до новите комплекси, където проблемът с паркирането е огромен. Затова и споделям друг приоритет в бъдещата ми работа – няма да се издава строително разрешение на инвеститорите, ако не са предвидени достатъчно паркоместа. Жителите в новите комплекси може би не са обърнали внимание при покупката на жилище, че няма да има къде да оставят колите си. А те идват с тях, семейства имат по 2 МПС-та вече, и се обръщат към администрацията – направете ни паркинг. Но когато няма място наоколо или съседните имоти са частни – администрацията не може да реагира.

Там, където не може да се направи многоетажен паркинг – ще работим да се изграждат наземни. Но не асфалтови и в никакъв случай за сметка на градинки или паркови пространства, защото районът отдавна се задъхва и от липсата на достатъчно зелени площи. Обикалял съм достатъчно по света и ще приложа видяното там – ще се работи с вибрирани бетонни елементи за тревна фуга, така че да можем да съхраним в максимална степен зеленината, но да има и къде да се паркира.

Противно на мнението, че "Южен“ е застаряващ район, тук живеят много млади хора, в активната трудова възраст, които искат нормалните човешки удобства при отиване и връщане от работа и съм уверен, че можем да отговорим на тези техни искания. Разбира се, с това не се изчерпват проблемите. На много места липсва изцяло или пък е неработещо уличното осветление, липсват достатъчно контейнери за смет и понякога боклука прелива, заради паркираните коли малките улички са непроходими през зимата за снегопочистващата техника, повсеместно са разбити тротоарните настилки.

Уверявам ви, че живеещите в района ще имат ежедневна връзка с мен или със заместник-кметовете, като ще могат да дадат и своите идеи за развитие и най-важното – предложенията си как да бъдат реализирани тези идеи.

Големите проблеми на района са ясни на всички (затова и въобще не споменавам изключително важната връзка Модър-Царевец, която ще осигури на жителите на Южен пряк и бърз достъп до УМБАЛ и още 3 големи болници), но не всеки знае и може как да ги реши, затова и повечето няма да обясняват как да стане решението и на каква стойност. Аз обаче имам самочувствието, че и знам как да го направя, и как може да стане, и колко ще струва. Затова призовавам жителите на "Южен“ да гласуват с № 43 в бюлетината, за да направим заедно района едно от най-приятните места за живеене в Пловдив".

Виж коментарите (3)

Още по темата (787):
07.02.2022 Беляшки се върна в община Пловдив
03.02.2022 Мирослав Беляшки: Не сме се карали с кмета, но ми е болно, че нещата не
вървят!
03.02.2022 Ексклузивно: Зико изгони началника на отдел "Канцелария на кмета и
протокол"!
09.12.2021 Съдът отхвърли жалбата срещу избора на Виктория Михайлова за кмет на
Калояново
25.11.2021 Мнение: Зико вече изцяло владее община Пловдив, заобиколен от послушковци
25.11.2021 Славчо Атанасов към Зико: Прекалено наведената поза в политиката не върши работа
Още новини от Новини от Пловдив:
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...
След статия на Plovdiv24.bg премахнаха грозни и незаконни реклами...
Много грозна история с възрастна жена пред "Кауфланд"
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).