Каназирева отговаря на кмета защо Експертният съвет не прие прединвестиционните проучвания по проекта "Въча"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:15 / 16.02.2021
5610
Каназирева отговаря на кмета защо Експертният съвет не прие прединвестиционните проучвания по проекта "Въча":

В този проект, важен за нашия регион, няма място за политика и популизъм. Единствено държа на сериозна експертиза и проучванията да доведат до реален изпълним проект, който в максимална степен да защитава обществения интерес и да бъде финансово обоснован и целесъобразен. Няма как да се съглася с проучвания, които оскъпяват стойността на проекта от 270 милиона лева до над 600 милиона лева и водят до поскъпване на цената за потребителите и  то без да е направен цялостен физико-химичен анализ на съдържанието на водата. Няма спрян проект! 

Става въпрос за прединвестиционните проучвания по проекта  за  водоснабдяването на Пловдив и още 6 общини в областта от каскада "Доспат – Въча“, които не бяха приети от Областния експертен съвет. В него участваха близо 30 институции, сред които пет министерства и техните регионални структури, "НЕК“ ЕАД, както и засегнатите общини. Цялото заседание с дискусията бе предавана на живо и всеки един пловдивчанин можеше и може да види и чуе, както предложената разработка, така и мнението на специалистите.

Становището на  МРРБ за прединвестиционните проучвани по проекта е в 20 страници и има редица забележки . То съвпада с това и на специалистите в Областна администрация. 

Според експертите са констатирани  няколко съществени пропуски и непълноти  в представения проект, както и недостатъци в самата му разработка съгласно заданието. Също така няма проект за следваща фаза. Няма съгласуване на пунктове за водовземемане. Основен проблем е, че по посочените два варианта за водовземане има категоричен отказ за съгласуване от "НЕК“ ЕАД.  Освен това липсва технология на пречистване, доказана с пилотна инсталация, определената санитарно-охранителна зона е необоснована. Липсата  на ясно място за водовземане води до неприложимост на представените варианти на довеждащия водопровод, пречиствателната станция за питейна вода и водоеми.

Налице е необосновано удължаване с над 10 км на водопроводите до населените места. Предложените варианти за водовземане, с възможно най-висока кота, налагат изграждането на 5 км. трасе на довеждане на водата по десния бряг на река Въча в скалист терен като същевременно осигуряването на трасето не е калкулирано в стойността на обекта. Водовземането е качено на такава височина, защото  в проекта е предвидено изграждане на МВЕЦ по трасето, което не е основна задача на разработката и води до оскъпяването й.

Стойността, която е предложена, е 600 милиона лева, но редица пропуски в разработката, ще доведат до нейното покачване с най-малко 100 милиона лева. Това ще оскъпи водата до крайния потребител и ще е на цена от 3,38 лв. през първата година след изпълнение на проекта. Според експертите на Областна администрация, ако се изпълни така оскъпен проектът, то цената на водата ще е още по-висока.

Ние сме за проекта Въча и за реализирането му, но при ясно обосновани и доказани технически и икономически решения.

Виж коментарите (0)

Още по темата (75):
19.01.2024 Илия Зюмбилев: Голяма част от водоизточниците по поречието на Марица имат отклонения в качествата на питейната вода
20.04.2023 Водоснабдяването на Пловдив от "Доспат - Въча" става национален обект
20.04.2023 Министър в Пловдив заради проекта "Въча"
19.04.2023 Министър Шишков идва в Пловдив заради проекта "Въча"
15.01.2023 Ако вземем вода от това място: Няма да горят бойлери и перални, кожата и косата няма да се увреждат
16.02.2021 Кметът: Каназирева спря проекта за чиста питейна вода "Въча"! Защо?
Още новини от Новини от Пловдив:
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).