Изложбата "Писателите - съвестта на България" откриват в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:16 / 16.05.2014
1224
В Европейската нощ на музеите и галериите на 17 май ОИ "Старинен Пловдив" и Национален литературен музей Ви канят на откриването на изложбата "Писателите - съвестта на България".

В експозицията ще бъдат представени снимки и ръкописи на най-бележитите творци на българската литература през последните 100 години. Посетителите ще могат да видят документални свидетелства за живота и творчеството на почетния председател на съюза при основаването му - Иван Вазов, на Петко Р. Славейков, на творците от кръга "Мисъл" (д-р Кръстьо Кръстев, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Петко Тодоров). 

В изложбата намират достойно място с уникални експонати още Алеко Константинов, Тодор Влайков, писателите и поетите от литературните кръгове "Хиперион", "Стрелец" и "Златорог". Особено място е отделено на национално значими и хуманни каузи, зад които застават българските писатели - издирването на Гео Милев, Сергей Румянцев и Христо Ясенов през 1925 г., спасяването на българските евреи през 40-те години и т.н. 

Представени са и творците от Съюза на писателите от провинцията, както и женските писателски дружества с техните председателки Евгения Марс и Екатерина Каравелова.

Припомняме и "забранени и забравени" творци като Змей Горянин, Асен Христофоров, Петър Кишмеров, Славчо Красински. Експозицията показва също оригинални плакати за литературни четения от 30-те и 40-те години на ХХ в. 

Изложбата, която ще се открие от 18:00 ч. в Балабановата къща, е дело на литературният историк Румяна Пенчева - главен уредник на отдел "Фондове и литературно наследство" при Националния литературен музей.

В Европейската нощ на музеите и галериите от 19:00 ч. в Балабановата къща ще се открие и изложба на НХГ "Цанко Лавренов".

В къщата посетите ли ще могат да разгледат и изложбата "В началото бе буквата", с която Кирило-Методиевския научен център към БАН гостува на ОИ "Старинен Пловдив" по повод празниците в чест на славянските братя.

За Нощта на 17 май ОИ "Старинен Пловдив" обявява отворени врати за къща Хиндлиян и галерия "Златю Бояджиев".

Plovdiv24.bg е медиен партньор на инициативата.


Виж коментарите (0)

Още по темата (8):
29.09.2014 Стотици привлече Нощта на учените в МУ Пловдив
18.05.2014 Вижте уникалните шевици и плетива, изложени в РИМ Пловдив
17.05.2014 Изложбата "Писателите - съвестта на България" откриват в Пловдив
17.05.2014 Разглеждаме безплатно МиГ-21 в Музея на авиацията
16.05.2014 Ученици от Математическата гимназия се включват в Европейската нощ на
музеите
14.05.2014 Разглеждаме безплатно МиГ-21 в Музея на авиацията
Още новини от Новини от Пловдив:
Богата културна програма, кебапчета и бира в парк "Лаута"
МВР министърът: Какво има да се коментира? Не виждате ли останкит...
Пловдив е един от най-големите доставчици на хранителни стоки
Британски студент, убил моторист, прояви претенции в Пловдив
Вижте как осъмна лобното място на Кристиан и Теодора на бул. "Рус...
Любимци на публиката идват в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).