Изложба представя заселването и историята на еврейската общност в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:07 / 04.03.2013
1407
Едно от най-светлите дела в новата история на България е спасението на българските евреи по време на Втората световна война. Нашият град има значимо място в тези събития. 

Община Пловдив, Организация на евреите "Шалом" - Пловдив, Израилтянски духовен съвет, Регионална дирекция "Държавен архив", Народна библиотека "Иван Вазов" и Регионален исторически музей - Пловдив подготвят изложбата "И влаковете заминаха празни ..." - 70 години от спасяването на пловдивските евреи по време на Втората световна война.

Тя представя заселването и историята на еврейската общност в Пловдив, духовния живот на евреите, приноса им в обществения живот на града и делото на пловдивската общественост и Митрополит Кирил за спасяването на евреите.

За първи път са показани оригинални исторически свидетелства от синагогата, от еврейските семейни архиви, от наследниците на пловдивчани с принос за спасяването на евреите. 

Изложбата представя и богатите колекции ценности и документално наследство на пловдивските архив, библиотека и музей.

Откриването на изложбата ще се случи на 7 март 2013 г. от 17.30 часа в зала "Съединение" на Регионален исторически музей - Пловдив. Церемонията включва среща на наследниците на спасените евреи с наследниците на техните спасители и разказ за преживяното от Дейзи Паси и Сами Бенун. 

Свои изказвания ще направят Посланикът на Израел, Пловдивският митрополит Николай, Кметът на Пловдив и останалите официални гости, а посетителите ще чуят изпълнения на пловдивския хор "Евмолпея".


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...
Шофьор: Отнемане на книжките на всички, които смятат, че синият е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).