Изложба "Страна на чудесата" се открива днес в Художествената галерия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:20 / 04.03.2015
1343
Изложба "Страна на чудесата" се открива днес в 16 часа във временната експозиционна зала на Градска художествена галерия на ул. "Княз Александър Батенберг" 15. 

Изложбата съдържа 43 произведения на изкуството - фотографии, плакати, компютърни рисунки, дигитален печат върху хартия, смесени техники и 6 видеоарта. Куратор е Шърли Мешулам, а създател Джоузеф Бен Бассат. 

Сред ветераните артисти (35 на брой) в тази изложба, има носители на наградата на Израел, както и преподаватели в университети в Израел и чужбина.
Изложбата обхваща период от 25 години, между 1987 г. и 2012 г. 

Фокусът е върху нагласите и реакциите на израелските и палестинските артисти към емоционални състояния, продиктувани от силно въздействащите събития в рамките на израелско-палестинския конфликт: израелската окупация на териториите, експулсирането на граждани и унищожаването на арабски села; появата на "Първа интифада" през 1987 г., на "Втората Ал-Акса интифада" през 2000 г., периода на продължаващите терористични нападения и самоубийствени атентати в Израел, изграждането на разделителната стена през 2002 г.

"Изложбата се открива за първи път в Хайфа, един град със западен начин на живот, където еврейски и арабски жители живеят един до друг. Това е един от градовете, известен със своята модерност, но същевременно и с толерантността си по отношение на междукултурните и етнически различия, това е градът, в който съм родена и израснала. - споделя кураторката Шърли Мешулам.

"По-нататък изложбата ще пътува към Бундестага в Берлин, а след това и към Европейския парламент в Брюксел, както и до други столици в Европа. Надявам се тя да допринесе за по-доброто разбиране и осъзнаване на това, което се случва с хората в региона като цяло, както и да представи живота им в контекста на израелско-палестинския конфликт", добавя още тя.

Изложбата "Страна на чудесата" ще гостува в Градската художествена галерия до 22 март.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Заради непрекъснат тормоз в Пловдив жена предоставя спалнята си н...
Пловдивчанка се възмути от мръсотията в градския транспорт
Водачите на листите на "БСП за България" откриха предизборния си ...
Страхотен кадър показва аристократичен Пловдив отпреди 70 години
Шофьор сътвори поредната глупост заради "Бермудския триъгълник" н...
Пловдивски район се подготвя за сериозни ремонти за 350 000 лева


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).