Историческият музей представя уникален дневник

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:49 / 05.02.2014
1486
Първото "Българско читалище" в Пловдив е създадено през месец февруари 1869 година. По случай 145 години от възникването му РИМ-Пловдив представя дневника на обществената институция в рубриката "експонат на месеца".

Дневникът е списван от 1869 г. до началото на 1876 г. - времето на подготовка на Априлското въстание. Читалището преустановява своята дейност при последвалите събития. Дневникът е уникален с това, че пази отпечатък от оригиналния печат на организацията, сметководни вписвания за приходи и разходи, списъци на действителните и почетните членове, както и ежегодни отчети, които дават разнообразни сведения за широкия спектър от общественополезни дейности на "Българско читалище" и неговите дейци.

Ръководителите и членовете на първото българско читалище в Пловдив са давали облика на българския обществен и културен елит под тепетата. Сред тези личности са: Георги Консулов, Иван Евстратиев Гешов, Йоаким Груев, Христо Данов, Драган Манчов, Димитър Славиди, Костаки Пеев и много други.

Приходите на читалището са били толкова големи, че през седемдесетте години то успява да издържа две от българските начални училища, открити в кварталите "Гюл Бахча" и "Новата махала", напълно самостоятелно.

Във фондовете на Историческия музей са съхранени и 5 сметководни тефтера на читалището, които са част от постоянната експозиция "Българско Възраждане", подредена в къщата на Димитър Георгиади на ул. "Цанко Лавренов" № 1 в Старинен Пловдив.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Заплатата е 3000 лева, но няма желаещи: Училище в Пловдив единств...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).