Интегрираният план за градско развитие на Пловдив - сред най-качествените

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
16:20 / 19.03.2013
2946
Пловдив е разработил един от най-качествените Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие, стана ясно по време на Национална работна среща, домакин на която бе Общински съвет Пловдив. Представители на над 150 общини в България взеха участие в обсъждането. Организатор на инициативата бе Централният информационен и координационен офис (ЦИКО) към администрацията на Министерски съвет и Оперативна програма "Регионално развитие".

"През последните няколко месеца Община Пловдив и Общинския съвет работиха активно в тази посока и затова Пловдив е смятан за една от водещите общини в изготвянето на интегрираните планове, което е потвърдено и от оценката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството", заяви арх. Илко Николов, председател на общински съвет Пловдив. 

Според него интегрираните планове за градско възстановяване и развитие са правилният подход за развитието на българските общини. Към днешна дата в Европейския съюз върви дебатът за следващия програмен период 2014-2020 и отговорността пред местната власт е изключително голяма.

"Правилното разработване на Интегрирания план ще гарантира на съответната община приоритетно европейско финансиране за следващите 7 години, от една страна, и ускорено развитие, от друга", обясни арх. Николов.

Такива работни срещи са изключително важни като се има в предвид, че всички усилия са насочени към разработване на стратегии и приоритетите в контекста на новия програмен период 2014-2020 година, заяви и Мария Димитрова, директор на дирекция "Информация за управление на средствата от ЕС" в Министерски съвет. Тя уточни, че Пловдив, Асеновград и Карлово са трите града в областта, които могат да кандидатстват за финансиране по оперативна програма "Регионално развитие" през следващия период от 2014-а до 2020-а година. В Пазарджишко и Смолянско, освен областните центрове, пари за градско развитие ще получават също Велинград, Пещера, Панагюрище и Девин. 

По време на форума представителите на общините бяха запознати с възможности за финансиране по оперативните програми: "Регионално развитие", "Наука и образование за интелигентен растеж", "Развитие на човешките ресурси", "Околна среда", както и "Програма за развитие на селските региони".


Виж коментарите (2)

Още по темата (24):
13.09.2017 Свалиха обществена поръчка за многомилионен проект в Пловдив
04.07.2017 Започва се многомилионното преобразяване на централна градска част
18.04.2017 В Пловдив правят Център за временно настаняване
25.01.2016 Кметът подписа първото споразумение за 80 милиона лева безвъзмездно европейско финансиране за Пловдив
12.01.2016 Милиони евросредства потичат към Пловдив още тази година!
15.10.2015 Библиотека и сцена на открито край Марица, нови паркове и детски градини в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).