Индустриалните паркове край Пловдив се обединяват в един?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
15:59 / 30.05.2013
4297
Четири огромни индустриални парка до град Пловдив са на път да се обединят в един и да затворят напълно зоната между града и летището, създавайки предпоставки и условия за нови мащабни инвестиции и бизнес развитие. Това ще стане до две години, когато започне изграждането на нова индустриална зона "Тракия", насочена към селското стопанство, преработката на храни и селскостопанска продукция. Това коментира Пламен Панчев. 

С нея ще се затвори кръгът и обособи регионът като безспорен и най-голям индустриален център на България - изцяло енергийно осигурен и с напълно изградена собствена инфраструктура. Това, според експерти, ще осигури множество възможности за нови инвестиции и навлизане на големи международни компании. 

В момента на километри от Пловдив се намира промишлено-търговската зона "Куклен", която е насочена основно към машиностроенето, металургията, химическата промишленост. Там е и първата индустриална зона "Раковски", която бе изградена за последните 8 години на терен от 85 хектара и вече се е наложила в сферата на логистиката и производството. В нея са ситуирани над 28 работещи предприятия и логистична база на "Кауфланд" на 90 000 кв. м.

Там са световноизвестните компании "Либхер", които сега строят и трети завод. Също "АВВ", които правят сериозна инвестиция в индустриалната зона, като изграждат втори завод и планират да отворят минимум 700 нови работни места.

Третата мащабна зона е "Марица", която обобщава всичко. Изграждането на четвъртата зона "Тракия" ще затвори напълно кръга, предлагайки аграрно тържище и четири преработвателни предприятия, които ще подпомогнат изключително много българските селскостопански производители. 

Общата инвестиция в проекта възлиза на около 40 млн. евро и ще разкрие стотици нови работни места. Всички те, освен че ще привлекат много нови инвестиции и бизнес в града, ще подпомогнат и стартиралите китайски проекти за превръщане на летище "Пловдив" в карго зона, както и държавният проект за изграждане на интермодален терминал. 

В региона вече инвестираха над 15 млн. няколко израелски компании, а в последните месеци са осъществени първи форми на сътрудничество между България и Кирай, чрез компаниите China Volant Industry Co. Ltd - голяма компания, чиято дейност е в различни отрасли. Конкретно в България ще се занимава с производство на тръби и питейно водоснабдяване. 

Те планират и значителни инвестиции в инфраструктурни проекти. Китайската компания Huawei, която е лидер в телекомуникационната индустрия, е също нов партньор на страната ни", коментира Пламен Панчев.


Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Пловдив:
Кандидатите на ГЕРБ в Пловдив: Транспортът трябва да е национален...
Пловдивски бизнесмен към шефа на полицията: Ще изляза на протест ...
Мощна офанзива на "Модър-Царевец"
Важни срокове за гласуване в подвижни секции, по настоящ адрес и ...
Съдът върна на работа бившия шеф на "Общински пазари"
Издадена е заповед да се проверят всички камери, които са засекли...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).