Иманяри новобранци изкопали легендарно съкровище близо до Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
10:21 / 20.05.2013
6629
Седем иманяри, които били съвсем нови в бранша, са извадили невероятен късмет и са попаднали на легендарното златно съкровище на базирания преди столетия край древен Пловдив римски легион. До находката стигнали с металотърсач край пловдивския екарисаж в землището на село Скутаре. Вместо да се радват на находката си обаче, "откривателите" от Пловдив, Кърджали и село Поповица ще застанат на подсъдимата скамейка по обвинение в иманярство.

През есента на 2011 г. в полицията в града постъпила оперативна информация, че няколко месеца по-рано група мъже от кв. "Изток" копаели с помощта на металдетектори край Скутаре. Първо открили 1500 антични римски бронзови монети - колонии. 

След това продали монетите на западни прекупвачи. Междувременно с парите започнали да правят ремонти, да си купуват луксозни коли и джипове и модерно обзавеждане. На въпроси от приятели откъде са забогатели взели, че се похвалили какво са открили. Сформирала се нова група, която попаднала на още по-голямо съкровище - 3200 сребърни римски монети - антоняни и денари.

Година по-късно - на 13 декември 2012 г., мъж от Кърджали дал на един от обвиняемите - Георги Христозов, 26 златни римски монети, който се обадил на нумизмата Георги Георгиев. Последният обяснил, че познава пловдивчанин, на когото могат да ги продадат. Тримата се наговорили да се видят в заведение в Пловдив, където били задържани от полицаите в автомобила си. 

При вида на криминалистите Георги Христозов се опитал да изхвърли от колата златните монети, които били увити в салфетка. Шест от жълтиците паднали край автомобила, а останалите 20 - на пода на колата. В същия ден полицаите претърсили жилищата на задържаните, където намерили още много монети, артефакти и металдетектори. При разпитите им по време на досъдебното производство шестима от задържаните отказали да дават обяснения. 

Проговорил само Георги Христозов, който не се признал за виновен. Обвинителният акт срещу седмината е внесен от окръжната прокуратура в Пловдив в съда, където предстои да се насрочи дата на процеса.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението с градския транспорт в Пловдив е критично
Пловдивчанин: Добре че жена ми издърпа детето!
Цвета Караянчева в община "Родопи": Имаме амбиция за открито упра...
Загадка от "Кючука": Кой е с предимство?
Чудесни новини за детето, малтретирано в Пловдив: Добре е и ходи ...
Наглостта на тарикатите в Пловдив няма край


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).