Има ли Пловдив нужда от кръгово на две нива до Панаира?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (107)
08:45 / 19.10.2013
27033
В холандския град Айндховен през юни месец е пуснато кръгово кръстовище на две нива (това което виждате на снимката). Причината е била, че на едно от най-натоварените кръстовища в града колоездачите често са задръствали движението.

Айндховен е град с население почти два пъти по-малко от Пловдив, едва 216 036 (при последното преброяване през 2011-та).

Веднага изниква въпросът: Има ли и Пловдив нужда от подобно кръгово кръстовище на две нива до Панаира?

Безспорно е, че това е може би най-натовареното кръстовище в града, като единствено това на Сточна гара може да му бъде конкурент. Друг безспорен факт е, че кръгово кръстовище там е най-удачният вариант, светофар ще задръсти допълнително движението.

За съжаление, за разлика от Холандия, в Пловдив велосипедният транспорт е изключително слабо развит, тъй като в града ни все още не е изградена мрежа от велоалеи. Хубавото е, че този проект вече е в напреднала фаза и скоро трябва да се радваме на модерна градска мрежа от велоалеи. За пример, само през това двуетажно кръгово кръстовище в Холандия, на ден преминават по над 5000 велосипедисти.

Проблемът с кръговото до Панаира е не толкова с велосипедистите, колкото с пешеходците. Пешеходните пътеки на входовете и изходите на кръстовището и множеството

АНКЕТА:
Има ли Пловдив нужда от кръгово на две нива до Панаира?

Да
Не

хора, преминаващи през тях, бавят изключително много преминаването на автомобили през кръстовището и в същото време застрашава здравето на пешеходците. Всички пловдивчани знаем, че инцидентите там са ежедневие, доста често са тежки, а има и случаи на загинали пешеходци и велосипедисти.

Изграждането на подобно кръгово на две нива ще улесни неминуемо трафика, ще защити пешеходците и велосипедистите, за които все пак тенденцията и плановете са да се увеличават. Затова питаме: Има ли и Пловдив нужда от подобно кръгово кръстовище на две нива до Панаира? Струва ли си тази инвестиция?

Очакваме вашите отговори в анкетата, както и мнението ви в коментарите под статията!

Виж коментарите (107)
Още новини от Новини от Пловдив:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Родни ученици, единият от Пловдив, с пълен комплект медали на меж...
Работник в голяма фабрика в Пловдив заплашен с уволнение, бил чле...
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).