Хор "Евмолпея" заминава на 18-то задгранично турне

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:17 / 04.05.2015
1508
Девическата хорова формация "Евмолпея" при община Пловдив отново ще реализира творческите енергии на младите таланти в поредното си задгранично турне.

На 5 май вечерта сладкогласните наследнички на Евмолп ще огласят артистичната зала "Тракарт" по повод представянето на словенската литература, а в ранните зори на Гергьовден ще тръгнат за Босна и Херцеговина. Нашите момичета са сред 10-те предпочетени хора между кандидатствалите за участие 136 състава от цял свят в XV-тия Международния хоров фестивал "Златна фея" в град Приедор.

Евмолпеите са познат и ценен състав в Босна. Великолепното им представяне в елитния европейски музикален форум "Сараевска зима" през 2010 г., чудесните концерти във военната база Бутмир, записите в националното радио (Радио Сараево), високите оценки на сръбската хорова колегия и публика от представянето на състава в юбилейното 10-тото издание на Международния хоров фестивал в град Баня Лука през 2013 година са все събития, довели логично до избора на пловдивските девойки.

"Евмолпея" подготвя интересна програма, в която присъстват творби на фолклорна основа от наши композитори, сакрални произведения, хорови песни от словенски, чешки, сръбски, френски творци. Заглавията обхващат голям периметър стилове и епохи - от барока, през романтизма, 20-ти век, до актуалното съвремие. Това стилово разнообразие изисква висока концентрация и гъвкавост на интерпретацията по време на изпълненията, всъщност една от отличителните черти на състава.

На път за фестивала "Евмолпея" ще изнесе самостоятелен концерт в залата при седалището на православната митрополия в град Ниш под патронажа на Генералния консул на Република България Атанас Кръстин и присъствието на нишкия владика и ще поднесе цветя пред паметника-костница на българските войници.

Преди да пристигнат в Приедор пловдивските момичета ще зарадват със самостоятелен концерт и жителите на едно от най-старите европейски културни средища - град Тузла. Интересът към концерта е изключителен, казва организаторът от босненска страна Светлана Какеш - завеждащ кабинета на кмета. Залата на Националния драматичен театър, където ще се проведе събитието, обещава да бъде пълна докрай.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Приятел на Кристиан: Трябваше ли по този начин да си научиш урока...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии
Интересни рокади в пловдивската прокуратура


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).