Хитовият спектакъл "Железният светилник" по Талев идва в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
07:00 / 06.03.2014
2250
Хитовият спектакъл "Железният светилник" по Димитър Талев идва в Пловдив в седмицата на националния празник на България. Представлението на Театър Българска Армия ще се играе във Военния клуб днес от 19 часа. Цяло съзвездие от обичани актьори ще се срещне с пловдивската публика, след като "Железният светилник" на режисьора Асен Шопов бе представен на "Сцена на кръстопът" при препълнен салон в предишно издание.

Младият Явор Бахаров влиза в образа на очарователния бунтар - майстора резбар Рафе Клинче. Партнират му популярни имена като Васил Михайлов, Антоанета Добрева - Нети, Александра Сърчаджиева, Йоана Буковска, Иван Ласкин, Стефка Янорова, Георги Кадурин, Меглена Караламбова, Тигран Торосян и много други.

Още в началото си спектакълът казва ясно и силно на днешния зрител колко актуални теми има в уж далечното минало: в първата сцена в общината на Преспа се води ожесточен спор да се строи ли българска църква между петте джамии в града...

"Железният светилник" е изключително необходим днес. "Този красив текст на Димитър Талев е Библия на българското Възраждане", споделя в интервю режисьора Асен Шопов.

В историята на една фамилия от измисления град Преспа (всъщност Талев е описал родния си град Прилеп в днешна Македония) са вплетени темите за независимата православна църква, демократизацията на училището, разгръщането на национално-освободителното движение. Всичко това - чрез цялостни характери - физически красиви, духовно богати, морално безупречни.

"Днес, когато нацията се тресе от противоречия, когато се топи като свещ и живее с мисълта за оцеляване, натоварена с чувството, че всичко се разпада, че децата ни изоставят и какво ли не още ... именно днес няма по-подходящ автор и по-нужно заглавие, което театърът да отправи като послание към своите зрители", коментира Асен Шопов.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Евакуираха пациенти от 11-ия етаж на УМБАЛ "Свети Георги"
От днес в Пловдив стартира фестивалът "Черната кутия"
Два дни слушаме популярни балкански оркестри на сцената пред общи...
Непълнолетни със срамна постъпка в Пловдив
ГЕРБ в "Тракия" с доброволческа инициатива в "Парк 2019"
Официално: Съобщиха скоростта на джипа от катастрофата с двама за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).