ХІ национална конференция по клинична хематология ще се проведе в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:35 / 09.10.2014
991
ХІ национална конференция по клинична хематология ще се проведе от днес до 11 октомври в Пловдив. Нейни организатори са Клиниката по клинична хематология на УМБАЛ "Свети Георги" и Българското медицинско сдружение по хематология. Това съобщи проф. д-р Стефан Горанов, дмн, началник на клиниката.

Повече от 150 хематолози от страната и 10 техни колеги от Македония ще вземат участие в конференцията. Лекторите - доценти и професори, водещи специалисти от университетските клиники по хематология в България и двама гост-лектори от Македония, ще изнесат над 20 обзорни и пленарни доклада в три научни сесии и 4 сателитни симпозиума.

Конференцията е акредитирана от Eвропейската хематологична асоциация (ЕНА) и посочена като научно събитие за хематолозите в Европа. Основната тема на единадесетото издание на форума е "Съвременни терапевтични предизвикателства при възрастни пациенти с индолетни лимфоми и миелом. Контраверсии."

Ще бъдат разгледани и дискутирани съвременните терапевтични възможности на клиничната хематология, довели до немислими досега резултати, които промениха изцяло концепцията за повлияването на злокачествените заболявания на кръвта и кръвотворните органи. 

Около 10-15 години, т.нар "таргетна и молекулярна" терапия, която няма нищо общо с бруталното въздействие на химиотерапията, е в състояние за кратък период от време да постигне непозната досега, строга по критерии и във висок процент пълна ремисия, смята проф. Горанов. На преден план излиза нейната консолидация чрез трансплантационите програми и възможностите на поддържащата терапия с новите лекарствени продукти. 

Тези взаимосвързани методи са в състояние да превърнат малигнените кръвни заболявания в хронично контролируеми болести и да поведат нашите пациенти по пътя на излекуването, заяви проф. Горанов.

Прегледът на последните терапевтични достижения при лимфомите и миеломната болест, изборът на най-подходящия терапевтичен режим, нашите резултати и преглед на международните препоръки ще бъде лайт-мотива в големия брой обзорни доклади за "терапевтична стратегия - 2014 г."

Терапевтичните проблеми при възрастни пациенти ще бъдат обект на сериозни разисквания в рамките на ХІ-ата Национална конференция по клинична хематология. 

С напредването на възрастта честотата на малигнените кръвни заболявания драматично нараства, като на практика около половината от нашите болни са над 65-годишна възраст. 

"За клиничния хематолог обаче чисто паспортният критерий не е водещ, а преди всичко натрупаните разнообразни хронични заболявания, ангажиращи почти всички органи и системи, различните органни дисфункции, честите странични ефекти на провежданата терапия, дори в редуцирани дози, специфичните психоемоционални и социални проблеми, възможността за самообслужване", подчерта проф.д-р Стефан Горанов, дмн.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
In Memoriam: Иванка Ройдова-Американката вече не е между живите
Майка от Пловдив: Кристиан едва не уби мен и детето ми
Александър Симов и Иван Петков стартираха кампанията на социалист...
Пловдивски общинари викат за Ботев довечера
Последна информация за пожарникаря, върху когото падна огромно дъ...
Без учебни занятия в пловдивско висше училище на 20 май


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).