Градският транспорт в Пловдив - недостъпен за хората с увреждания

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:24 / 04.12.2013
2276
Градският транспорт в Пловдив е недостъпен за хората с увреждания. Това каза Вяра Мисчиян, зам.-председател на Съюз на инвалидите - дружество Пловдив. Според нея проектите, по които организацията има идеи да работи за в бъдеще, са главно за защита правата на хората с увреждания и направа на достъпна инфраструктура в Пловдив. Такива са Централна гара, изградените санитарни възли и градският транспорт, който е един малък мираж за хората с трайни увреждания, каза Мисчиян. 

Други проекти, които се обсъждат, са за създаването на социална трапезария и социално предприятие за хора с увреждания, което да помага в тяхното оцеляване.

Трудностите обаче са много, тъй като за изготвяне на такива проекти са нужни политическа воля и съответно финансиране, каза още Валя Мисчиян. По думите й, когато има покана за проектни предложения, конкуренцията е много голяма.

"Кандидатстват няколкостотин организации и дори да бъде добре направен един проект, няма гаранция, че той ще бъде финансиран", каза още тя. 

Съюз на инвалидите - дружество Пловдив е основан пред 2002 година. По думите на Вяра Мисчиян организацията е създадена от хора с увреждания за хора с увреждания. Мисията на Съюз на инвалидите - дружество Пловдив е подпомагане воденето на национална и местна политика на основата на приложими добри практики за постигане на социално включване на хората с увреждания в обществото.

Организацията реализира стратегически партньорства с държавната, местната власт, с неправителствени организации и други. По повод вчерашния световен ден на хората с увреждания Съюз на инвалидите - дружество Пловдив организира тържество, с което да го отбележи. 

"Искаме да празнуваме, както празнуват и всички останали хора. С подобен тип събития ние показваме, че хората с увреждания са умеещи хора, жизнерадостни, хора, които не искат съжаление, а търсят само подкрепа. Те не искат да бъдат смятани за хора, които са в непрекъсната нужда", каза още Вяра Мисчиян.


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (0)

Още по темата (244):
08.12.2022 Общината окончателно се раздели с "Градски транспорт - Пловдив" АД
05.12.2022 Петролен бос купува общинския дял в "Градски транспорт" на Батаклиев
04.03.2022 Защо Пловдив няма тролеи?
13.01.2022 Акциите на община Пловдив в "Градски транспорт" АД отиват при Георги
Самуилов
06.01.2022 Георги Самуилов е пожелал да купи акциите на община Пловдив в "Градски транспорт" АД
01.11.2018 "Градски транспорт" на Ангел Батаклиев има нов синдик
Още новини от Новини от Пловдив:
В Пловдив започва пръскане срещу хапещи насекоми
Млад мъж на 21 години потроши магазин в Пловдив
Догодина пътуваме до морето с частни влакове на пловдивска компан...
Силен дъжд над Пловдив
Готова е най-новата улица в Пловдив
4517 нарушения за 5 дни в Пловдив и региона!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).