Гласуват Петър Манджуков за почетен гражданин на Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
16:50 / 24.10.2012
2980
Предлагат Петър Манджуков за почетен гражданин на Пловдив, става ясно от материалите за утрешната сесия на ОбС на града. В предложението до съветниците е записано, че то се прави и "във връзка със 70-годишният юбилей на Манджуков, който в последните години направи дарения, които бяха на значителна стойност и спомогнаха за повишаване на сигурността, комфорта и духовното развитие на гражданите на град Пловдив". 

Петър Манджуков е роден в Пловдив през 1942 г. Той е дипломиран инженер по "Технология на машиностроенето" в Машиноелектротехническия университет (МЕИ) в София. През 1979 г. завършва "Външна търговия" във Висшия икономически  институт в София. Дълги години работи в областта на машиностроенето и външната търговия като директор и представител на водещи фирми в страната и чужбина.

Петър Манджуков е учредител и почетен председател на Сдружението на фамилния бизнес - България, член е на Управителния съвет на Съюза на българските читалища и на Българското дипломатическо дружество. Носител е на най-високия орден на Република България "Стара планина", 1-ва степен. Владее френски, английски и руски език.

Един от учредителите на асоциацията Източноевропейски университет "Йоан Екзарх" (София) - неправителствена организация, насочена към развитието на университетското образование и научните изследвания. Член-кореспондент е на Екологическата академия в Киев (Украйна).

Петър Манджуков и представляваните от него фирми развиват широка дарителска дейност, като реставрация и изграждане на църкви, издаване на книги. Част от списъка на обектите, на които са дарени средства: Храм "Успение на пресвета Богородица" - Пампорово; Храм "Света Троица" - кв. Драгалевци, гр. София; Църквата "Свети Георги - Ротонда" - гр. София; Параклис-паметник "Въздвижение на св. Кръст Господен" - местността "Корста"; Храм "Свети Димитър" - с.Бресте, община Червен Бряг; Храм "Рождество Христово" - ж.к. "Младост", София; Храм "Св. Св. Кирил и Методий" - с. Лозен; Манастир "Св. Апостоли Петър и Павел" - с. Лозен; Софийската духовна Семинария "Св. Иван Рилски"; Параклис в с. Куклен; Изграждането на православен храм "Свето преображение Господне" - ж.к. "Тракия" гр. Пловдив. 

Също така със средства от дарение, през настоящата година бяха обезопасени районите пред училищата и детските градини на град Пловдив със поставянето на допълнителна светодиодна светлинна сигнализация тип "бягащ пешеходец" на 78 пешеходни пътеки на територията на град Пловдив, която е снабдена със соларни панели, както и оборудване на част от тях със звукова сигнализация. 

Изградена е система за видеонаблюдение на територията на АИР "Старинен Пловдив", включваща модернизиране на центъра за видеонаблюдение в града с необходимите за новоизградената част от него компоненти и надграждането на същия. Манджуков активно подпомага деца в неравностойно социално положение, болни, нуждаещи се от лечение в чужбина, спонсорира студенти.

За своята помощ Петър Манджуков е признат за "Посланик на добра воля" на Движението на хората с увреждания. Той е носител и на почетен приз "Човечност" на Центъра за психологически изследвания, както и на много други награди от неправителствени организации: "Сертификат за благодарност" от Националния ресурсен център за хора с увреждания - за оборудването на 3 детски кабинета; "Сертификат за голям принос" от Националната организация "Малки българи"; "Принос за равнопоставеност" за започване на първото реално трудово интегриране на хора със специални възможности; и др. Получил е и "Грамота за признателност" от Община Смолян за цялостно дарение за паметник на Николай Хайтов. Спонсор на Европейско рали за хора с увреждания "Сила за живот".


Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).