Гласуван бе новият държавен план-прием за учебната 2015/2016 година

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:56 / 04.02.2015
3432
Вчера в Областна управа се проведе заседание на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие на област Пловдив. По време на първото за годината заседание, бе приет и гласуван отчета за дейността през изминалата 2014 година и бе представен за обсъждане и гласуване държавния план-прием за държавните и общинските професионални гимназии, професионални училища и за паралелките за придобиване на професионална квалификация в основни, прогимназиални, средни общообразователни и специални училища за учебната 2015/2016 година. 

Заседанието бе открито от Областния управител Розалин Петков, в качеството му на Председател на Съвета.

Иванка Киркова - началник на РИО - Пловдив запозна подробно членовете на съвета с броя и баланса на учениците от област Пловдив, завършващи VII и VIII клас през учебната 2014 - 2015 г., на базата на което се изготвя предложението за държавен план-прием през учебната 2015 - 2016г. като анализира различните данни и тяхното значение. 

Очаква се броят на завършващите 7 клас да е 5255 ученици за областта, а след 8 клас - 2208, което в сравнение с миналата учебна година е както следва:
намаление с 362 ученици по-малко при седмокласниците и увеличение - със 168 ученици повече при осмокласниците. 

Ще бъдат открити 73 профилирани паралелки в СОУ, с прием след 7 клас и 52 професионални след 8 клас /миналата година са били 51/.

Румен Радев - старши експерт професионално образование в РИО запозна членовете с новостите в държавния план-прием. И през тази година съществуват т.нар "Защитени професии", които като списък се изпращат от всяка област до МОН, след като са детайлно обсъждани, съгласувани и коментирани с работодателските организации. 

Очаква се същите да влязат в националния списък, който се публикува през октомври. Налице са и т.нар. "нови професии". Те са условно нови, защото са съществували преди години, но необходимостта от разкриването на обучение по тях се разглежда периодично, в зависимост от потребностите. 

Така например, по предложение на Националното сдружение на мебелистите ще бъде отново разкрита специалност "Дърворезбар", има идея и за "Лютиер", но все още няма работещо предприятие, в което тези кадри да се реализират. На този етап идеята очаква времето си. 

В Карлово ще бъде открита половин паралелка "Офис -мениджър" след 8 клас, а в няколко общини от областта - Перущица, "Родопи", Кричим ще се открие "Работник по озеленяване".

Общо 12 позиции защитени професии: 

• Бижутер, Бижутерия в СОУ "Н.Вапцаров" гр. Пловдив
• Дърворезбар, Дърворезбарство в ПГ ВАД "Хр. Ботев" гр. Пловдив
• Машинен техник, Машини и системи с ЦПУ в ПГ по механотехника "Проф. Цв. Лазаров" гр. Пловдив
• Машинен техник, Технология на машиностроенето в ПГ по машиностроене гр. Пловдив
• Машинен оператор, Металорежещи машини в ПГ по машиностроене гр. Пловдив
• Шлосер, Шлосерство в ПГ по машиностроене гр. Пловдив
• Електротехник , Електрообзавеждане на железопътна техника в ПГ пж ЖП транспорт "Хр. Смирненски" гр. Карлово
• Електротехник, Електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника в ПГ по битова техника гр. Пловдив
• Техник по автоматизация, Осигурителни и комуникационни системи в ЖП инфраструктурата ПГ пж ЖП транспорт "Хр. Смирненски" гр. Карлово
• Моделиер-технолог на обувни и кожено-галантерийни изделия , Конструиране, моделиране и технология на обувните изделия , Конструиране, моделиране и технология на кожено-галантерийни изделия в ПГ по кожени изделия и текстил гр. Пловдив
• Организатор в дървообработването и производство на мебели, Мебелно производство ПГ ВАД "Хр. Ботев" гр. Пловдив
• Техник-технолог в дървообработването, Реставрация на стилни мебели и дограма, Тапицерство и декораторство в ПГ ВАД "Хр. Ботев" гр. Пловдив

Ръководството на РИО на МОН изказа още веднъж своите благодарности към работодателските организации за помощта, консултациите, конструктивния диалог и добрите предложения.

Всички участници в заседанието се обединиха около общото становище, че План-приемът трябва да бъде един от приоритетите за област Пловдив, защото той е реално условие за това да имаме и разполагаме с квалифицирани кадри.

Представителят на Търговска камара - Пловдив даде пример с това, че в ЕК 88% от учениците се обучават в професионални гимназии, докато в България учащите в професионалните гимназии винаги са по-малко от общообразователните. 

Твърде често това е избор на родителите и е много важно по тази причина да се работи активно с училищните настоятелства, с родителите и да не се къса връзката образование - работа, както и учебните планове да се актуализират своевременно, за да бъдат съвременни.

Предложението за държавния план-прием за учебната 2015-2016 година в държавните и общинските професионални гимназии, професионални училища и в паралелките за професионална квалификация в основни, прогимназиални, и средни общообразователни и специални училища бе гласуван и приет единодушно.

Беше взето решение през март да се свика работна среща, с участието на работодателските организации, да се набележат цели и мерки за успешната реализация на плана, да се наблюдава стриктно тази реализация, защото тя е базата на която се стъпва при изготвянето на новия, следващ план-прием.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Поредна промяна в МВР-Пловдив, завръща се стар началник
Интересно събитие, посветено на семейството, ще се проведе в Плов...
Илхан Кючюк в Пловдив: ДПС иска обединение и стабилност за една п...
Възрастна жена почина в болница в Пловдив, има арестуван
Откриват най-новата детска градина в "Тракия"
Доц. д-р Пламен Цоков вече не е между живите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).