Гергов има 3 месеца да върне червения номер и да отвори истински офис

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
21:01 / 15.03.2016
6456
Почетните консули ще имат 3 месеца, за да върнат червените дипломатически номера и да получат нормална регистрация за автомобилите си.

Това предвижда проект на наредба на министъра на външните работи Даниел Митов и вицепремиера Румяна Бъчварова, научи в. "24 часа". Днес тя ще бъде представена на премиера Бойко Борисов, който миналата седмица нареди орязване на привилегиите на почетните консули.

Ще бъде ограничен и до един автомобилът, който може да се ползва за дипломатически нужди, предвижда проектът на наредбата. В момента имало почетни консули, които ползвали червени номера на по 4-5 коли.

Бизнесмените, каквито са повечето от почетните консули на чужди държави у нас, вече няма да могат да ползват офисите си като дипломатически мисии, предвижда пък друга наредба, която ще бъде подписана от Митов и министъра на финансите Владислав Горанов.

Консулските дела ще трябва да се извършват в отделно помещение, предвиждат текстовете в нея. Ако не могат да наемат отделен офис, почетните консули ще трябва поне да обособят отделна стая, която да служи за консулство и в нея да се съхраняват дипломатическите книжа.

Тази промяна се прави заради освобождаването от ДДС на стоки и услуги, които се ползват за дипломатически нужди. Според българското правителство сегашният режим давал възможност бизнесмените да искат възстановяване на данъка за стоки и услуги, които реално не се ползвали от почетния консул за дипломатически нужди, а за собствения му бизнес.

64 са в момента българите, които са почетни консули на чужди държави според списък на МВнР. Сред тях са известни бизнесмени като Иво Прокопиев, Георги Гергов, Саша Безуханова, Цветелина Бориславова и пр.


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).