Експерт от УХТ-Пловдив каза как да разберем дали кафявата захар е боядисана

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
19:51 / 26.01.2024
19436
Нараства броят на сигналите на потребители, които се оплакват, че бялата кристална захар не се разтваря в чая им. За притеснителната тенденция в последните два месеца разказа д-р Андрей Велчев, председател на сдружението "За достъпна и качествена храна", пише в. "Телеграф“ .

“Взех една захар. Сложих я в чаша с вода и до сутринта тя си стоеше неразтворена“, сподели наблюденията си от първо лице и самият д-р. Велчев.

Експертът

Гл. ас. д-р инж. Емилиян Пашамов от Университета по хранителни технологии в Пловдив и бивш директор на захарен завод заяви, че ако части от захарта не се разтварят в течност, то това са някакви примеси, които може да са използвани за нарастване на големината на кристалите. "Захарта се разтваря много добре във вода.

С повишаване на температурата разтворимостта се увеличава, скоростта на разтваряне е по-бърза. Ако нещо не се разтваря, това са други физични примеси“, каза той и успокои, че те не са опасни за здравето на хората, защото са песъчинки. 

Захарта е приета като еталон и с естествената й сладост се сравняват другите подсладители. "Сладостта й е една и съща, независимо от произхода й, дали е цвеклова, тръстикова. Усещането за различна сладост може да идва от различната големина на кристалите.

В зависимост от това каква е големината на кристалите у някои хора идва усещането за различна сладост“, обясни специалистът.

Той поясни, че колко ще ни е сладко зависи от това какво количество кристали ще попадне върху рецептора ни за сладост, който се намира върху езика. 

Експертът коментира, че по магазините има практика да се продава кафява захар, която е фалшива, защото реално тя е боядисана бяла. "Боядисват я с различни карамели или с меласа. Има опити за фалшифициране“, призна той.

Пашамов посочи, че най-лесно може да разберем дали кафявата захар е боядисана, като я поставим в чаша, изсипем 100 мл студена вода. След 1 минута се разбърква и ако на дъното ще останат бели кристалче, то кафявата захар е фалшива.

"Кристалите на захарозата са винаги бели, те са обвити със сироп, който придава съответния цвят“, подчерта специалистът.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Официално: "Рогошко шосе" е отворено за движение
"Дефиле вино и гурме" започна в Пловдив
Какво да очакваме от Фестивала за улични и градски изкуства 6Fest...
Скандално! Служебната кола на зам.-кмет едва не отнесе човек на п...
РЗИ: 8 бременни се имунизираха в Пловдив, проблем с коклюша няма
Пловдивчанин: Кой умник го реши това? Не държава, а джунгла!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).