Дворцови интриги, жестока инквизиция и невъзможна любов в "Дон Карлос"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:55 / 29.01.2015
1581
Кралският двор на Испания се мести в Пловдивската опера с новото заглавие в афиша - "Дон Карлос" от Верди. Постановката е поредната от сезона "Големите драматурзи в операта - Верди, Шекспир, Шилер и Юго". 

На 7 февруари от 19 часа пловдивчани ще се насладят на изпълнението на световния тенор Камен Чанев и на ученичката на Гена Димитрова - сопраното Елена Баръмова. В спектакъла участват още Елена Чавдарова и Ивайло Джуров, а диригент е Диан Чобанов.

Верди дълго време замисля създаване на опера по драмата на Шилер "Дон Карлос". Историческата драма е изпълнена с дворцови интриги и действията на жестока Инквизиция на фона на една невъзможна любов. 

Съдържанието на операта разкрива конфликтите в живота на Дон Карлос - принц на Астурия, след като неговата годеница Елизабет Валоа е омъжена за баща му Филип ІІ - крал на Испания, като част от мирния договор за прекратяване на италианската война от 1551-1559 между Хабсбургите и Валоа.

Постановката на "Дон Карлос" е посрещана с овации в цяла Европа. Спектакълът е игран на Фест шпиле в театъра на Караян в Залцбург, в зала "Аудиториум" в Испания и в редица други престижни оперни театри.

Декорът има актуална и модерна визия, а режисьорската концепция на доц. Нина Найденова се фокусира на личния затвор на всеки от нас, където зад решетките стоят властта, политиката, религията, любовта и омразата. 

Постановката "Дон Карлос" бе представена на летния фестивал Opera Open с адаптирана сценография за Античния театър, а сега зрителите ще могат да се насладят на оригиналния художествен замисъл.

Билети за операта "Дон Карлос" със специалното участие на Камен Чанев се продават на касата на Концертна зала, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Адвокатката на Караджов: Предполагаме, че има оръжие и заплашва, ...
Домът на бившия полицай Венцеслав Караджов е блокиран от полиция,...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор се е барикадирал...
Кметът на Пловдив ще посрещне Стефка Костадинова
Кметът на Пловдив: При 200 км/ч е невъзможно
Отцепиха част от Цар Симеоновата градина!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).